Juhtivate tööstusriikide G7 tippkohtumisel osalenud Ghebreyesus kutsus Pekingit üles kaarte avama ja laskma rahvusvahelistel ekspertidel tõele jälile saada, vahendab uudisteagentuur AFP.

"Me vajame Hiina poole koostööd. Me vajame läbipaistvust, et aru saada, teada ja leida viiruse tekkepõhjused," ütles WHO juht. "Aga andmevahetusega on olnud raskusi, eriti algandmete juures... Me loodame, et edaspidi on koostöö ja läbipaistvus parem."

Tema sõnul on oluline, et maailm saaks viiruse päritolu kohta adekvaatse vastuse - seda juba austusest haiguse tagajärjel surnute vastu.

WHO hädaolukordade programmi direktor Michael Ryan ütles juba varem, et tööd koroonaviiruse päritolu kindlakstegemisel kahtlemata jätkatakse, kuid kiireid tulemusi siiski oodata ei maksa.

"Viiruse päritolu tuvastamine võtab aega - ja nõuab mitmeid missioone -, kui on üleüldse võimalik," tõdes Ryan.

WHO esindaja sõnul on uurimise käimasolevas etapis oluline lõpetada teema politiseerimine ja “lubada teadlastel oma tööd teha”.

"Jätkame oma tegevust, kuid vajame hingamisruumi. Oluline on eraldada poliitika teadusest ja töötada solidaarsusel põhinevas positiivses õhkkonnas," märkis ta.