Oma põlvkonna domineerivaim Iisraeli poliitik Netanyahu ei suutnud moodustada valitsust pärast 23 märtsi valimisi, mis olid kahe aasta jooksul neljandad, vahendab Reuters.

"Ma armastan teid, aitäh!" säutsus 71-aastane Netanyahu pühapäeval oma Twitteri kontol, lisades postituse juurde foto endast Iisraeli lipu taustal.

Tema lahkumisega tõuseb Iisraelis võimule enneolematu koalitsioon, mis ühendab juudi marurahvuslasi, läänelikke tsentriste, vasakliberaale ja palestiinlaste islamistlikku parteid. Uue valitsuse peaministriks saab juudi asunike partei Yamina juht Naftali Bennett, kelle toetus oli viimastel valimistel ainult 6%.

Kokkuleppe järgi juhiks Bennett valitsust 2023. aasta keskpaigani ja loovutaks seejärel kaheks aastaks koha tsentrist Yair Lapidile.

Tegu on ühtlasi esimese korraga, kui araabiakeelseid kodanikke esindav partei Iisraeli valitsusse kaasatakse. Seejuures veel valitsusse, mille peaminister on kogu karjääri võidelnud uusasunduste palestiinlaste maale laiendamise eest.

Islamiste veenis aga pardale tulema koalitsiooni lubadus eraldada riigikassast uus 53 miljardi seekline (13 miljardi eurone) pakett Iisraeli araabiakeelsete piirkondade elujärje parandamiseks, taristu ehitamiseks ja kuritegevuse vähendamiseks.

Uut võimuliitu liidab analüütikute sõnul ennekõike - kui mitte ainult - Netanhayu-vastasus ja selle tulekuga vähenevad ka viimase võimalused käimasolevaid korruptsiooniprotsesse pidurdada ja endale kui valitsusjuhile seadusega immuniteeti taotleda.

Netanyahu ise kuulutas eelmisel nädalal, et uus valitsus koosneb vasakäärmuslastest ja terrorismitoetajatest, kes tahavad pettusega võimule saada. „Kui see valitsus moodustatakse – jumal hoidku –, kukutame selle väga ruttu,” lubas ta.