Hiinat ärritab tänavune G7 liidrite kohtumine ennekõike seetõttu, et seal püütakse kujundada ühist lähenemist autoritaarse Pekingi suhtes. Arutelu all on aga ka koroonaviiruse päritolu ja selle võimalik väljapääsemine Hiina laborist, mida Peking eitab.

G7 liidrid kohtuvad sel nädalavahetusel Inglismaal.

Analüütikute sõnul on USA president Joe Biden veendumusel, et lääneriikidel tuleb tegutseda viivitamatult, astumaks vastu tõusvale Hiinale, vahendab BBC.

Täna peaksid riigid heaks kiitma ühisavalduse, milles lubatakse majanduslikku tuge arengumaadele ja rahastust sealsetele infrastruktuuri projektidele, pakkumaks alternatiivi Hiina investeeringutele.

78-aastase Bideni sõnul soovib USA toetatav uus maailmaplaan (Build Back Better World või B3W) pakkuda kõrge kvaliteediga alternatiivi Pekingi auahnele uuele siiditee (Vöö ja Tee ehk BRI) algatusele.

Hiina on selle raames juba aidanud rahastada taristu, sh (raud-)teede ja sadamate rajamist mitmetes riikides, koormates kriitika kohaselt arengumaid laenudega, mida need ei suuda tagasi maksta.

“Ajad, mil globaalseid otsuseid dikteeris väike hulk riike, on ammu möödas,” kuulutas laupäeval Reutersile Hiina suursaatkonna esindaja Londonis. “Me oleme alati uskunud, et riike, olgu nad suured või väikesed, tugevad või nõrgad, rikkad või vaesed, tuleb võtta võrdsetena ning seda, et maailma asju tuleks käsitleda kõigi riikide osalusel.”

G7 riigid - seitse maailma kõige jõukamat demokraatiat - teatasid laupäeval oma avalduses, et nende taristuplaan pakuks arengumaadele “väärtuspõhist, kõrgete standarditega ja läbipaistvat” partnerlust. Avaldusest jäi siiski ebaselgeks, kuidas seda plaanitakse rahastada.

BBC poliitikakorrespondent Rob Watson selgitas, et president Biden üritab ilmestada pandeemiajärgset maailma kui võitlust demokraatiate ja autokraatiate vahel. Tema sõnul ei ole G7 riikide seas siiski veel konsensust küsimuses, kas Hiina on lääneriikide jaoks pigem partner, konkurent või julgeolekuoht.