Venemaa teaduste akadeemia Gamaleja epidemioloogia- ja mikrobioloogia instituudi direktor Aleksandr Gintsburg ütles laupäeval Kremlit väisates, et meditsiinitöötajate seesugune soovitus on “põhimõtteliselt vale”, vahendab TASS.

“Vaatan täieliku hämmeldusega, kuidas arstid seda räägivad, ja vabandust, isegi osa meie kolleege akadeemikuid nõustuvad nendega. Ma ei saa absoluutselt aru, kuidas sellist juttu saab üleüldse suust välja ajada,” ütles Gintsburg. “Öelda, et jääge haigeks ja saate seeläbi kaitse, on põhimõtteliselt vale. Inimesed jäävad [sel teel] invaliidideks.”

Tema sõnul võib koroonaviirusest taastumine võtta pea pool aastat.

“Inimesel, kes koroonaviirusega nakatub, võivad esineda tüsistused erinevates organites,” hoiatas Gintsburg. “Kus täpsemalt, on juba Jumala otsustada, nagu rahvas armastab öelda. Võib-olla ajus, võibolla maksas, võibolla kopsudes - kindlasti kopsudes, sest kõik käib läbi kopsude ja veresoonte.”

Venemaa oli eelmise aasta augustis esimene riik maailmas, kes andis loa koroonaviiruse vaktsiini - omaenda Sputnik V - kasutamiseks. Vaatamata kiirele heakskiitmisele ja kasutuselevõtule on venelaste huvi vaktsineerimise vastu pehmelt öeldes leige, märgib CNBC.

Tänaseks on täielikult kaitsepoogitud pelgalt 10% Venemaa täiskasvanud elanikkonnast, samal ajal kui ühe doosi on saanud veel umbes 3% elanikest. Oma vaktsineerimistempolt jääb riik sellega teiste seas alla nii Türgile, Mehhikole kui isegi Brasiiliale ja Indiale.