Kinni võetud valgevene ajakirjaniku Raman Pratasevitši vanemad kutsusid Saksa liidukantslerit Angela Merkelit üles aitama neil poeg vabastada, kirjutas reedel Saksa tabloid Bild.

Dmitri ja Natalja Pratasevitš on poja olukorra üle väljendanud sügavat muret ja nad usuvad, et teda piinatakse Valgevene kinnipidamisasutuses.

„Kutsume teid üles meid aitama, et kõik süütud inimesed pääseksid vanglast välja," sõnasid Pratasevitši vanemad Bildile antud intervjuus. „Nad vajavad hädasti abi, sest neid ähvardavad igapäevaselt vägivald ja sadism."

Vene võimud sundisid 23. mail Minskis hädamaanduma Kreekast Leetu teel olnud Ryanairi reisilennuki, kus pardal oli Pratasevitš ja tema Vene passiga tüdruksõber Sofia Sapega.

Opositsiooniajakirjaniku vanemad ärgitasid Merkelit Valgevene riigipead Aljaksandr Lukašenkat peatama ja süütuid elusid päästma. Nad pole oma pojaga pärast röövimist ühendust saanud.

„Meie saadetud kirjad pole Ramanile kohale jõudnud. Isegi ta kaitsja ei saa meiega vabalt telefonitsi rääkida," sõnas Dmitri Pratasevitš. „Selle asemel on võimud avaldanud kaks videot, kus on näha väljapinnitud ülestunnistusi. Neil näeb selgeid piinamise märke: nina on kõver, tõenäoliselt on luu murdunud. Kaelal on verevalumid. Üks ekspert ütles meile, et need on kägistamise märgid."

Pratasevitši vanemad elavad samuti eksiilis, nende elukohaks on Poola.

„Oli selge, et nad kavatsevad meid poja töö tõttu arreteerida, seega pakkisime asjad kokku ja lahkusime riigist. Pidime armastatud kodumaa maha jätma, kuigi me pole kunagi olnud poliitiliselt aktiivsed. Teenisin isegi 2019. aastani sõjaväes."

Ka 26-aastane Raman Pratasevitš elas enne arreteerimist Poolas, kus ta jätkas tegevust opositsioonilise ajakirjanikuna.