Võimud viisid Tšetšeeni juhi Ramzan Kadõrovi lähedase liitlase tütre vägisi koduvägivalla varjupaigast ära. Inimõigusaktivistide väitel võib Dagestani vabariigis röövitud naist oodata kodukohas ees aumõrv, kirjutab Raadio Vaba Euroopa.

Halima Taramova oli põgenenud Dagestani ja redutas seal ühes korteris, kui Tšetšeeni ja Dagestani politsei tungisid Taramova peatuspaika ja võtsid ta kaasa. Korter oli koduvägivalla vastu võitlejate oma, kes majutasid seal vägivalla all kannatanuid naisi.

Ühe aktivisti sõnul peksis reidi teinud politsei nelja teist naist, kes parasjagu korteris viibisid ja üritasid Taramovat ja tema tüdruksõpra võimude eest kaitsta.

Taramova oli sel nädalal avaldanud video, kus ütles, et põgenes Tšetšeeniast peksmise ja ähvardamise tõttu. Ta anus võime, et nad ei paneks teda tagaotsitavate nimekirja. Vene LGBT võrgustiku teatel ajendas Taramovat kodust pagema tema seksuaalse sättumusega kaasnenud kiusamine.

Taramova ei öelnud salvestisel, kes teda väidetavalt peksab, kuid teada on, et naine on abielus. Raadio Vaba Euroopale kinnitas Taramova, et abielu oli tema tahte vastaselt korraldatud. Taramova on mõjuka Groznõi kinnisvaraarendaja Adžub Taramovi tütar. Taramov on ohtrate geivastaste avaldustega silma paistnud Kadõrovi liitlane.

Taramova praegune asukoht on teadmata, kuid aktivistide väitel ei toimetatud teda kohe tagasi Tšetšeeniasse, vaid pandi eile Peterburi lennule. Vene LGBT võrgustiku pressiesindaja Tim Bestsvet ütles Raadio Vaba Euroopale, et kui naine viiakse tagasi koduvabariiki, võib teda ähvardada aumõrv.

Aumõrvad on küll Venemaal keelatud, kuid Põhja-Kauakaasias tuleb neid jätkuvalt ette.