Kui Süüria riigipea Bashar al-Assad teatas möödunud kuul, et on 91,5 protsendi suuruse toetusega taas valimised võitnud, tegid Prantsusmaa, Itaalia, USA ja Suurbritannia ühisavalduse, kus nimetasid hääletust ebaseaduslikuks.

Üks Euroopa riik, mis silmatorkavalt vaikis, on aga Tšehhi, kirjutab portaal Euronews. Tegemist on ainsa riigiga Euroopa Liidus, mis on hoidnud Süüria kodusõja algusest oma saatkonna Damaskuses avatuna. Süüria kodusõjas on surma saanud ligi pool miljonit inimest ja ligi 11 miljonit on pidanud kodu maha jätma.

Teised lääne riigid sulgesid oma Süüria saatkonnad juba 2012. aastal, enamik neist saatis töötajad naaberriigi Liibanoni pealinna Beirutisse. Praha otsustas vastuvoolu ujuda ja diplomaatilised suhted säilitada. Seda fakti on oma kasuks üritada pööranud nii Tšehhi USA- kui ka Vene-meelsed, kuid avalikkus ei tundu selle vastu suurt huvi tundvat.

Otsuse taga seisab Euronewsi sõnul arvatavasti kogenud Tšehhi diplomaat Eva Filipi, kes sai 2010. aastal Süüria suursaadikuks. „Filipil endal on Süüria režiimiga head suhted," selgitas Brno Mendeli ülikooli Lähis-Ida ekspert Marek Čejka.

„Kodusõja vältel esines ta režiimi vabandavate avaldustega, ka andis Tšehhi saatkond erinevatele režiimi esindajatele viisasid," märkis Čejka. Politoloog rõhutas, et Filipi on siiski vaieldamatult äärmiselt kogenud diplomaat ja tal on Süürias sidemeid, millega saavad kiidelda vähesed välisdiplomaadid.

Filipi otsust Süürias saatkonda lahti hoida toetasid ka kodumaa poliitikud, sh toonane välisminister Karel Schwarzenberg.

Ka teistel riikidel on tšehhide otsusest kasu olnud. 2017. aastal sai Süürias trellide tagant välja Poola kodanik, kelle Süüria režiim oli teadmata süüdistuste tõttu vahistanud. Tšehhi saatkond mängis poolaka vabastamisel otsustavat rolli. Aasta hiljem aitas Tšehhi saatkond vabaks saada kahel Saksa humanitaarühenduse töötajal.

Kui USA Esindajatekoja spiiker Paul Ryan külastas 2018. aastal Prahat, tänas ta Tšehhi valitsust abi eest Süürias. 2012. aastal oli USA palunud Tšehhil olla ka oma esindajaks Süürias. USA on teiste riikide saatkondi kasutanud tihti selleks, et pakkuda oma kodanikele mõnes kolmandas riigis mitteametlikku teenust.

Tšehhi riigipea Miloš Zeman.

Čejka sõnul vastab siiski ka tõele, et praeguste Tšehhi-Süüria suhete taga näeb riigipea Miloš Zemani Moskva-meelset poliitikat.

Tšehhi Süüria saadkonna kodulehekülje info järgi töötab Damaskuses vähemalt kaheksa inimest, teiste hulgas majadus- ja sõjaväeatašee.