Näopiltide ja sõrmejälgede töötlemisele on EKRE omal ajal eelnõu algatamises osalenud mitte ainult poolehoidu avaldades, vaid selle ka toonase siseministri Mart Helme allkirjaga kooskõlastusringile saates.

Helme kommenteeris kolmapäeval Delfile, et EKRE ei ole praeguse eelnõu versiooniga rahul ega saa seda toetada, sest fraktsioon tegi sellele üle 70 parandusettepaneku turvalisuse tõhustamiseks, neid aga arvesse ei võetud. Küsimus on tema sõnul selles, kes saavad andmeid kasutada.

Et parandusettepanekuid eelnõud menetledes uue valitsuse ajal arvesse ei võetud, plaanib EKRE jätkata obstruktsiooniga kuni suvevaheaja alguseni.

Koalitsioon võib kannatuse katkedes kiirkäigu sisse panna

Laupäevase lisaistungi eel ütles Helme, et siseminister Kristian Jaani jutt sellest, justkui eelnõus poleks midagi muutunud, ei vasta tõele: "Siin on mitu momenti, millest üks on see, et vahepeal on sarnast näotuvastamise süsteemi kasutanud Hiina uiguuride ja hongkonglaste peal."

Andrei Korobeinik, kes on eelnõu puhul komisjoni poolne ettekandja, ütles, et tema jaoks eelnõus ühtegi probleemi ei paista: "Mardil ma soovitaks lugeda, millele ta allkirja annab." Ta lisas: "Tegemist on suhteliselt samasuguse eelnõuga, mille ta ministrina allkirjastas."

Kristen Michal Reformierakonnast ei välistanud, et patiseisu murdmiseks võib valitsus siduda eelnõu usaldusküsimusega: "Miks EKRE seda teeb? Lihtne põhjus, neist ei sõltu Eestis enam midagi."