Macron ütles, et Prantsusmaa terrorismivastane operatsioon Lääne-Aafrikas lõpeb ja see liidetakse laiema rahvusvahelise missiooniga, vahendab France 24.

„Me tõmbume tagasi organiseeritult,” ütles Macron, lisades, et detailid töötatakse välja juuni lõpuks.

„Me peame pidama dialoogi oma Aafrika ja Euroopa partneritega. Me jätame alles oma terrorismivastase tugisamba erivägedega, mitmesaja sõduriga... ja on teine sammas, mis on koostöö ja mida me tugevdame,” lisas Macron.

Macroni sõnul ei tee Prantsusmaa koostööd Saheli piirkonna valitsustega, mis jätkavad islamistlike võitlejatega läbirääkimisi.

Prantsusmaal on praegu kõrbelises ja rahutus Saheli piirkonnas 5100 sõjaväelast. Piirkonnas asuvad sellised riigid nagu Burkina Faso, Tšaad, Mali, Mauritaania ja Niger.

Macron on püüdnud aastaid kaasata teisi lääneriike sealsetesse operatsioonidesse. Kodumaal on aga ta surve all selle 2013. aasta jaanuaris alanud missiooni lõpetamiseks. Prantsuse vägede kohaloleku vastu on koloniaalmineviku tõttu ka mõned kohalikud poliitikud Sahelis.

Tagasilöökideks on viimasel ajal olnud Tšaadi pikaajalise presidendi ja Prantsusmaa lähedase liitlase Idriss Déby hukkumine lahingus ning teine sõjaväeline riigipööre Malis, mis rikkus suhteid Pariisiga.

Eelmisel nädalal peatas Prantsusmaa sõjalised ühisoperatsioonid Mali vägedega ja lõpetas sõjalise nõustamise, sest valitsev hunta ei andnud garantiisid vabade valimiste korraldamise kohta.

Eesti sai Prantsusmaalt kutse operatsioonil osalemiseks 2018. aastal.

Eesti panus on kuni 95 kaitseväelast: mehhaniseeritud jalaväerühma suurune üksus koos toetuselemendi ja staabiohvitseridega ning alates juunist 2020 erioperatsioonide väejuhatuse sihtüksus.