Suve saabumine on Helsingi sadamates end tunda andnud kasvanud reisijate arvu näol. Eelmisel nädalal saabus nende kaudu Soome 23 000 inimest, mida oli 12% rohkem kui nädal varem.

Tooni annavad eriti Soome ostureisijad, keda on praegu umbes pool riiki sisenejatest.

Teine märkimisväärne grupp on Yle teatel välismaalased, kes saabuvad tegema Soome ühiskonna toimimise ja varustuskindluse seisukohalt vältimatuid töid. Lisaks sellele saabub Soome tööülesannetes ohtralt logistikapersonali.

Kõik riiki sisenejad läbivad praegu Soome valitsuse otsuse järgi piirikontrolli, kuigi tegemist on Euroopa Liidu ja Schengeni ala sisepiiriga.

Kõigepealt tuleb läbida tervisekontroll koroonaviiruse kohta. Seejärel kontrollivad piirivalvurid, kas tulija on Soome kodanik või on tal õigus töö tõttu riiki siseneda.

Yle jälgis piirikontrolli eile ja umbes 60 autost koosnenud järjekord läbis neljarealise sõela umbes poole tunniga. Tipphetkedel võib aga saabuda 600 autot tunnis.

„Tipptundidel esmaspäeviti ja pühapäeviti ning laupäevaõhtuti võib järjekorras seismise aeg olla tund kuni kaks,” ütles Soome piirivalve piirikontrolliüksuse ülem Joona Castrén.

Kui reisijate arv kasvab ja samad reeglid piirikontrolli kohta edasi kehtivad, on ees probleeme. Kõigepealt lõpeb Helsingi Läänesadamas ruum.

„Siia ei saa enam rohkem autosid maha laadida. Kui autosid on märkimisväärselt rohkem, tähendab see seda, et järjekord võib ulatuda laeva välja,” ütles Castrén.

Samas peaks laevad tühjaks saama võimalikult kiiresti.

„Laevadel on sõidugraafiku järgsed ümberpööramisajad ja neil on kiire sõidu jätkamisega sinna Tallinna suunas,” ütles Castrén.

Kui kõik autod niikuinii piirikontrolli jaoks peatatakse, uuritakse mõnede puhul ka juhi seisundi sobivust rooli taha ja seda, mida autoga veetakse.

Piirikontrolli on nüüd läbi viidud üle aasta ja selle aja jooksul on leitud isikuid, kes on olnud esemete alla peidetud.

Viimased kaks juhtumit on paljastunud viimase kahe nädala jooksul.

Soome piirivalve teatel püüab üle poole salareisijatest mööda hiilida koroonaviiruse tõttu kehtestatud riiki sisenemise reeglitest, ülejäänutel on aga Soome sisenemise keeld näiteks toime pandud kuriteo tõttu.

Ilma koroonaviiruseta oleksid need piirikontrolli vältida üritanud isikud üsna kindlasti ka Soome pääsenud.

„Tavapäraselt, pandeemiale eelnenud ajal, teeme piirikontrolli ainult Schengeni ala välispiiril ehk Eestist Soome saabuvatele isikutele ei tehtaks piirikontrolli, kui kontrolli sisepiiril ei ole taastatud. Selles mõttes küll,” ütles Soome lahe merepiirivalve abiülem Mikko Simola.

Tänu piirikontrollile jääb endisest rohkem vahele ka tagaotsitavaid isikuid.