Kõige sagedasem vaktsineerimisest keeldumise põhjus on kindluse puudumine vaktsiini kaitses haiguse vastu (49%). Palju mainiti ka hirmu vaktsiini võimalike kõrvalmõjude ees (44%) ja 29% vastanutest ei toeta üleüldiselt mingisugust vaktsineerimist. 12% leiab, et omab piisavalt tugevat tervist ja immuunsust ning usub, et haigestudes midagi hirmsat ei juhtu. 8% ei saa ennast vaktsineerida lasta tervislikel põhjustel ja 7% on koroonaviiruse läbi põdenud, vahendab Läti Delfi.

Kõige sagedamini ei kavatse end vaktsineerida lasta madalama haridustaseme (32%) ja sissetulekuga (29%) inimesed ning need, kes hindavad oma eluviisi üldiselt ebatervislikuks (26%).

Sotsioloog ja küsitluskeskuse SKDS omanik Arnis Kaktiņš leiab, et üsna suur osa ühiskonnast (14% ei ole veel otsustanud ja 22% pigem ei soovi end vaktsineerida lasta) ei ole veel vaktsineerimise poole kaldunud, aga ei kuulu ka kategooriliselt negatiivselt meelestatud gruppi.

„Koos vaktsineeritute arvu järkjärgulise kasvuga võib mitte nii kategooriliselt meelestatud elanikkonna arvamus muutuda. Me arvame, et 36% võib oma arvamust tulevikus muuta,” kommenteeris Kaktiņš.