Popoviciu mõisteti 2016. aastal Rumeenias süüdi ülikooli ametnikule altkäemaksu andmises, et osta olulise hinnaalandusega 222 hektarit riigi maad.

Popoviciu palkas varem samal aastal Hunter Bideni, et teha mõjutuskampaaniat, et veenda korruptsioonivastast prokuratuuri kokkulepet sõlmima või juurdlust lõpetama.

E-kirjad Hunter Bideni hüljatud sülearvutis näitavad, kuidas presidendi poeg ja tema kolleegid kasutasid ära oma sidemeid USA valitsuses ja korraldasid propagandakampaania Popoviciu heaks.

USA välisagentide registreerimise seaduse (FARA) järgi peab igaüks, kes kaitseb välismaalaste huve USA valitsusametnike ees, kandma end justiitsministeeriumi avalikku registrisse.

Erand kehtib advokaatidele, kes esindavad klienti välisriigi kohtuasjas. Nemad ei pea end FARA järgi registreerima.

E-kirjad näitavad, et Hunter Bideni kolleegid, õigusfirma Boies Schiller Flexner partnerid Christopher Boies ja Michael Gottlieb püüdsid korraldada kohtumisi USA suursaadikuga Rumeenias, olles enne seda omavahel arutanud, kas saadik sekkuks Popoviciu asja.

Hunter Biden kaasas ka poliitilise raskekaallase ja perekonnasõbra, endise FBI direktori Louis Freeh’, et kasutada viimase kontakte USA õiguskaitseorganites Popoviciu kasuks.

Hunter Biden kaalus kolleegidega ka meediakampaaniat, sealhulgas suurt artiklit Wall Street Journalis oma kliendi toetuseks.

Popoviciule süüdistuse esitamist ei õnnestunud siiski vältida ning Hunter Biden küsis Freeh’lt abi, öeldes, et on kliendiga isiklikult väga lähedaseks saanud ja väites, et Popoviciut koheldakse Rumeenia õigussüsteemis väga halvasti.

Päevi hiljem oli Freeh Popoviciuga lepingu sõlminud ja kirjeldas e-kirjas plaani sekkuda Rumeenia korruptsioonivastases prokuratuuris ja korraldada isegi propagandakampaania USA-s. Freeh kirjutas, et selline asi ainult vihastaks prokuröri ja teeks asjad kliendi jaoks hullemaks.

Freeh tõi aga kiiresti mängu oma ulatuslikud kontaktid õiguskaitseorganites.

„Ma kohtun oma hea sõbra Ron Noble’iga [Interpoli endine peasekretär] neljapäeval New Yorgis ja tõenäoliselt ta tunneb seda DNA [Rumeenia korruptsioonivastase võitluse ametkonna] peaprokuröri Laura Codruța Kövesit väga hästi,” kirjutas Freeh. „Las ma räägin temaga ja vaatan, mis võimalused võiksid olla temaga [Codruța Kövesiga] kohtuda ja alustada dialoogi, mis olukorda parandaks.”

Seejärel hakkas Freeh ühendust võtma USA valitsusametnikega.

Ta teatas, et oli asjast rääkinud FBI kriminaaldivisjoni juhiga. Samuti võttis Freeh ühendust FBI endise esindajaga Bukarestis.

Kõigest hoolimata mõisteti Popoviciu 2016. aasta 23. juunil üheksaks aastaks vangi.

Popoviciu küll põgenes, aga vahistati 2017. aastal Londonis.

Pärast Popoviciu süüdi mõistmist tegi Freeh avalduse, milles väitis, et otsust ei toetanud ei faktid ega seadus ning et Popoviciu-vastases süüdistuses oli arvukalt faktilisi ja õiguslikke puudujääke.

Seejärel värbas Freeh Donald Trumpi isikliku advokaadi Rudy Giuliani, kuigi viimane oli kritiseerinud Hunter Bidenit asjaajamiste pärast väidetavalt korrumpeerunud idaeurooplastega.

Giuliani kirjutas kirja Rumeenia presidendile Klaus Iohannisele, milles kritiseeris korruptsioonivastaseid kohtuasju ja kutsus hiljutistele süüdimõistetutele, sealhulgas Popoviciule amnestiat andma.