Times kirjutab, et enamasti erinevate sõjalennukite pilootide poolt nähtud kummaliste objektide puhul ei saa öelda ei seda, et tegemist on maavälise päritoluga õhusõidukitega, ega ka mitte seda, et tegemist on konkureeriva riigi seni teadmata tehnoloogiaga. Avaldataval raportil saab olema ka salajane osa.

Lehega rääkinud allikad ütlesid, et salastamine ilmselt sütitab täiendavaid spekulatsioone, ent siiski pole ka seal tõendeid väljastpoolt meie atmosfääri Maad külastanud objektide kohta. Luureametnikud arvavad, et vähemalt osa nähtustest on põhjustanud Hiina või Venemaa katsetused uue tehnoloogiaga. Muretsetakse, et rivaalid võivad olla arendamas helikiirust rohkem kui viis korda ületavaid relvi kiiremini, kui USA.

Hiina ja Venemaa ei salgagi oma tegevust, õigupoolest on prototüüpe isegi paraadidel nähtud. Venelased on sellisesse tehnoloogiasse aastaid raha pannud. Juba 2018. aastal esitles president Valdimir Putin programmi "Avangard". Selle raames arendatakse raketti, mis suudab Vene asepreaministri Juri Borisovi sõnul lennata 27-kordse helikiirusega. Erinevalt tavalisest ballistilisest raketist suudab "Avangard" lennata madalalt, manööverdada ebatavalisi trajektoore pidi ning vältida raketitõrjesüsteeme.

Tunnistajad ei soovi, et neid kuutõbisteks peetakse

Et kõiki nähtusi saaks seletada mõne teise suurvõimu uue tehnoloogiaga, peaks eeldama, et see oli olemas palju aastaid tagasi. Juba 2004. aastal kirjeldasid kaks USA pilooti vahejuhtumit, kus nähti "TicTaci-kujulist" 12-13 meetrit pikka valget objekti, millel polnud tiibu ning mis ei väljutanud heitgaase. Nähtus suutis momentaalselt peatuda ja kohapeal seisma jääda.

"See kiirendas viisil, mida ma polnud kunagi näinud," ütles Timesile David Fravor, üks pilootidest. Ka seda intsidenti kirjeldatakse raportis ning sellelegi pole seletust. Kuigi raporti üks eesmärke on seletamatute nähtuste talletamine ja analüüsimine, on selle oluliseks tagamõtteks ka stigma vähendamine.

See tähendab, et asjast avalikult rääkimisega soovitakse julgustada kummalisi nähtusi näinud inimesi rääkima. Ka "TicTac-i" lendavat objekti näinud piloodid tunnistavad, et kui nad poleks mõlemad juhtunu tunnistajaks olnud, poleks nad sellest kellegile rääkinud. Nad poleks soovinud, et neid hulluks peetakse.

Teemat võimendas naljasaates esinenud Obama

CBS-i telekanali saates "The Late Late Show with James Corden" hiljuti esinenud ekspresident Barack Obama valas hiljuti spekulatsioonidele õli tulle, kui ta kinnitas, et tervel USA valitsusel pole nähtustele seletust. "Mida saan kinnitada, ning ma räägin tõsiselt, on see, et on olemas jäädvustusi ja andmeid lendavatest objektidest, mille päritolu ei suuda me seletada," ütles ta.

Mõned nähtustest esinesid vahepeal lausa igapäevaselt. 2014. aasta suvest kuni 2015. aasta märtsini ilmusid USA idaranniku lähedal taevasse järjekordsed lendavad objektid, millel polnud näha ei mootorit ega heitgaase, ent mis suutsid saavutada üle kümne kilomeetrise kõrguse. Need suutsid lennata vähemalt viiekordse helikiirusega ning püsida õhus 12 tundi. "See on 11 tundi rohkem, kui võiks oodata," ütles nähtuse tunnistajaks olnud piloot Ryan Graves.