Leedu piirivalve teatas, et kaks migrantide gruppi, kokku 45 inimest peeti kinni niinimetatud Dieveniškėse silmuses Šalčininkai rajoonis, mis on Leedu territooriumi osa, mis on pea kõigist külgedest ümbritsetud Valgevene territooriumiga ja kuhu viib Leedust vaid üks tee. Migrantide tabamisel olid abiks koerad, helikopter ja droon, vahendab Leedu Delfi.

Enamik migrante palus Leedus varjupaika.

Esimene, 19 inimesest koosnenud grupp peeti kinni eile Šalčininkai rajooni Girdžiūnai küla juures. Jäljed viisid Valgevenest Leetu. Kinnipeetutel ei olnud mingeid dokumente. Nad nimetasid end Süüria ja Iraagi kodanikeks ning palusid Leedult varjupaika.

Teine, 26 migrandist koosnenud grupp peeti kinni ööl vastu tänast, kui avastati jäljed Šalčininkai rajooni Dailidžiai küla juures. Ka need migrandid olid ilma dokumentideta ning nimetasid end Süüria ja Iraagi kodanikeks.

Vilniuse rajoonis peeti kinni veel kaks esialgsetel andmetel Iraagi kodanikku, kellel olid olemas passid ja kes samuti varjupaika palusid.

Eile pidasid Leedu piirivalvurid Varėna rajoonis kinni esialgsetel andmetel neli Valgevene ja ühe Venemaa kodaniku, kes samuti varjupaika palusid.

Leedu piirivalve teatas, et praegu aitavad Valgevene piiri valvata Ühiskondliku Julgeoleku Teenistus (VST), Eesti Kaitseliidule vastav Leedu Laskurite Liit (LŠS) ja teistelt piirilõikudelt toodud piirivalvurid.

Valgevene president Aljaksandr Lukašenka ütles eelmisel nädalal parlamendi ees järgmist: „Meie peatasime narkootikumid ja migrandid – nüüd hakkate ise neid sööma ja püüdma.”

Kolmapäeval ütles Leedu siseminister Agnė Bilotaitė, et ebaseaduslike migrantide Valgevenest Leetu toimetamisel võivad osaleda Valgevene ametiisikud.