Kaubamärk Bang & Olufsen loodi 1925. aasta novembris ja eelmisel aastal tähistas see oma 95. sünnipäeva. Tänapäeval on Bang & Olufsen üks tunnustatumaid koduste akustikaseadmete tootjaid. Ettevõttel on firmapoed kogu maailmas, kus need, kes tunnevad ja hindavad heli ja disaini, saavad Taanis toodetud prestiižset tehnikat omale soetada. 95 aastat tagasi sai kõik alguse kahest noorest ja innukast elektriinsenerist, Peter Bangist ja Svend Olufsenist, kes lõid oma esimesed leiutised maamaja pööningul.

Juba Bang & Olufseni esimesed tooted olid läbimurdelised. Nad kasutasid koduse mööbli ja interjöörielementide stiili – tänapäeva disainimaailmas nimetatakse seda skeuomorfiks ja kasutatakse laialdaselt – aga tol ajal oli see uudne. Seetõttu saab öelda, et ettevõtte esimesed raadioaparaadid ei olnud mitte neljakandilised kastid, vaid pakkusid ka silmarõõmu. Bang ja Olufsen leidsid, et nende tooted peavad pakkuma rahuldust nii kõrvale kui ka silmale ning kutsuma esile meeldivaid puuteaistinguid näiteks lainete reguleerimise nuppu puudutades. Selline lähenemine disainile on ettevõttes säilitatud tänapäevani.

Äri kasvas pidevalt ja õitses ning 1939. aastal lõid Bang ja Olufsen raadiovastuvõtja Beolit. Edaspidi hakati eesliidet Beo kasutama erinevate tootegruppide juures, alates kõige kallimatest televiisoritest BeoVision kuni taskukohaste kõrvaklappideni BeoPlay, mida ettevõte toodab tänini.

Ettevõtte prioriteediks sai heli. Bang & Olufsen töötas välja helisalvestussüsteemi, mida kasutati kinotööstuses. Nende helivõimendeid kasutati armeeveokitel ja tsirkuses. Tuntud bakeliitkorpusega raadioaparaat Beolit 39 on tolle perioodi ere näide, milles veetlev disain on ühendatud laitmatu helikvaliteediga.

On tähelepanuväärne, et Bang & Olufseni austaja oli Steve Jobs ise! Enne kui Apple hakkas tootma laiatarbeelektroonikas moodsat alumiiniumkonstruktsiooni, oli Bang & Olufsen esimene, kes hakkas kõrgklassi disainis metalli kasutama. Jobs vaimustus sageli Taani ettevõtte toodangust ja ütles, et Apple sai Bang & Olufsenilt iPodi välja töötades inspiratsiooni. Apple’i pleieri disaini aluseks oli juhtmeta telefon BeoCom 6000, mille töötas välja Henrik Sørig Thomsen. Ta kasutas praktilistele funktsioonidele, näiteks telefoniraamatule kiireks ligipääsemiseks intuitiivset ringikujulist navigatsiooni. Pärast seda kasutas Bang & Olufsen ringikujulist navigatsiooni oma tehnoloogias aastakümneid.

Teiste ettevõtete disainerid püüdsid Bang & Olufsenile järele jõuda, kopeerides või kasutades tihti taanlaste stiili oma toodetes. Vaatamata sellele, et konkurents on tänapäeval karmimaks muutunud, laseb Bang & Olufsen välja innovatiivseid tooteid, mis vastavad disaini kõrgetele standarditele ja teevad ka panuse helile.

Näiteks täiemõõdulised adaptiivsed juhtmeta kõrvaklapid Beoplay H9 kehastavad ideaalset tasakaalu esteetika ja otstarbekuse vahel alates alumiiniumkorpusest kuni vahetatavate nahast kõrvapadjakesteni. Beoplay H9 peetakse Bang & Olufseni ligi saja-aastase tööga kogutud kogemuse kvintessentsiks. Kõrvaklappides on kasutatud alumiiniumi, roostevaba terast ja polümeere, et luua kerge ja tugev korpus ning tagada mugavus pikaajalisel kandmisel. Nendel juhtmeta kõrvaklappidel, mis on välja töötatud just pikaajaliseks kasutamiseks, on viis audiohäälestusvõimalust, mida saab juhtida Bang & Olufseni rakendustes. Süvenege muusika puhastesse helidesse või hurmavasse vaikusesse, luues iseenda helimaastiku.

Aktiivse eluviisi harrastajatele on Bang & Olufsen loonud kolmanda põlvkonna juhtmeta kõrvaklapid Beoplay E8, mis paistavad silma autonoomia, esmaklassilise disaini ja kristallselge heliga. Heliinsenerid on kõrvaklapid reguleerinud nii, et kõik kõlaks maksimaalselt puhtalt. Läbipaistvusrežiim aitab samas ühe liigutusega lülituda ümber ümbritsevatele helidele.

Need, kes eelistavad puhkust sõprade ringis, hindavad teise põlvkonna veekindlat juhtmeta kõlarit Beosound A1. Sellel kõlaril on pikk kuulamisaeg, täiesti veekindel korpus, sisseehitatud häälabi ja võimas heli. Beosound A1 peen ja kompaktne disain pakub parimat, mida praegu muusikamaailmas saada on. Terav ja kõikehõlmav helisüsteem True360 muudab kõlari asendamatuks abiliseks igasugusel üritusel. Funktsioon multilülitus võimaldab kõlarit juhtida kahest seadmest korraga. Tugev veekindel korpus kaitseb kindlalt liiva ja tolmu eest. Alates rannast kuni vannitoani jääb muusika kõlama, kust te seda siis ka ei võtaks.

„Meie esimest kõlarit A1 armastasid kasutajad minimalistliku disaini, mobiilsuse, võimsa heli ja võimaluse eest rääkida sõprade ja perekonnaliikmetega valjuhäälset sidet kasutades. Uuel kõlaril Beosound A1 on samad omadused, aga uuel tasemel,“ ütleb Bang & Olufseni tootearenduse asepresident Christoffer Østergaard Poulsen.

Kõik uued tooted on välja töötatud unikaalse valemi järgi, mis koostati ligi sada aastat tagasi: kõrgeima klassi disain, kvaliteetne ehitus ja puhas heli. Neid koostisosi on hinnanud tohutu hulk melomaane kogu maailmas. Ühinege Bang & Olufseni Taani imega ka teie!

Bang & Olufseni tooteid saab osta volitatud partnerpoodidest.

Jaga
Kommentaarid