„Vähem kui ööpäeva möödudes kirjutati patsient haiglast välja. Juttu ohust elule tekkida ei saa, on arstid veendunud,” teatas STV, vahendab Interfax.

Veel teatati, et kohtuistung Latõpavi üle jätkub 10. juunil.

Seoses protestiaktsioonidega tekitas mitmes asjas süüdistatud minskilane Latõpav endale pastakaga kaela haava. Enne seda ütles Latõpav, et Valgevene siseministeeriumi organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooni vastu võitlemise peavalitsuse (GUBOPiK-i) töötajad lubasid, et kui ta oma süüd ei tunnista, algatatakse kriminaalasjad tema lähedaste ja naabrite vastu.

Valgevene uurimiskomitee väitel kogus Latõpav 2020. aasta augustis protestiaktsioonidest osavõtmiseks enda ümber mitmeid inimesi. Selleks tekitas ta Telegrami vestlusgrupi, organiseeris agitatsioonimaterjali levitamise, protestimeelsete joonistuste joonistamise ja tekstide kirjutamise avalikesse kohtadesse ning lõi koos mõttekaaslastega töökojad, kus valmistati protestimeelset sümboolikat. Uurijate sõnul osales Latõpav koos oma seltskonnaga augusti lõpust kuni septembri keskpaigani süstemaatiliselt sanktsioneerimata meeleavaldustel Minskis.

„Kriminaalasja materjalide järgi avaldas ta eelmise aasta 15. septembril aktiivset vastupanu miilitsatöötajatele, mida saatis vägivald,” teatas uurimiskomitee.

Latõpavi süüdistatakse osalemises grupiviisilises tegevuses, mis rikkus jämedalt ühiskondlikku korda ja mida saatis selge allumatus võimuesindajate seaduslikele nõudmistele, vastuhakus oma tööd teinud siseasjade organite töötajatele ning kelmuses eriti suures ulatuses.

Latõpav on Minski niinimetatud Muutuste väljaku elanik. Sellest piirkonnas sai üks aktiivsemaid protestipaiku linnas. Võimud lasid seal olnud opositsioonilist seinamaalingut pidevalt üle värvida, aga see taastati iga kord.

Kurva kuulsuse sai Muutuste väljak pärast seal elanud 31-aastase Raman Bandarenka surma novembris, kui tal tekkis vastasseis julgeolekutöötajatega, kes tulid hoovi protestisümboolikat maha kiskuma. Bandarenka sai peatrauma ja viidi miilitsajaoskonnast haiglasse, kus ta suri.

Ülalolevas videos on näha Latõpavit protestiaktsiooni ajal naistele lilli jagamas.