45 000 elanikuga Serrana linnas toimus massivaktsineerimine Hiinas välja arendatud CoronaVaci vaktsiiniga, vahendab BBC News.

Uurimismeeskonna teatel said kaitse ka need, keda ei vaktsineeritud tänu viiruse ringluse vähenemisele.

Uurimistulemused näitavad, et pandeemiat saab kontrollida, kui 75% inimestest on täielikult vaktsineeritud.

Brasiilia São Paulo osariigi kaguosas asuvas Serranas viidi eksperiment läbi veebruarist aprillini CoronaVaci tootva Instituto Butantani poolt.

Linn jagati neljaks piirkonnaks, et teha kindlaks viiruse kontrolli alla saamise künnis. Meeskonna teatel saavutati see siis, kui kolm piirkonda ehk umbes 75% üle 18-aastasest elanikkonnast oli saanud kaks vaktsiinidoosi.

Kui vaktsineeritud oli 95% täiskasvanutest, langes surmajuhtumite arv 95%, hospitaliseerimiste arv 86% ja sümptomitega juhtumite arv 80%.

Butantani uuringute direktor Ricardo Palacios ütles, et võtmearv on 75%.

„Kõige tähtsam tulemus on see, et me saame pandeemiat kontrollida, ilma et peaks vaktsineerima kogu elanikkonna,” ütles Palacios.

Palaciose sõnul langes juhtumite arv ka laste ja teismeliste hulgas, kes ei olnud vaktsineeritud. See võib viidata sellele, et lapsi ei pea vaktsineerima, et koolid avada.

Palacios ütles, et vaktsiin mõjus ka koroonaviiruse Brasiilia tüve ehk P.1 ehk gamma vastu, mis avastati algselt Amazonase osariigi pealinnas Manausis.

Serrana eksperiment oli esimene omalaadne maailmas, väidavad selle autorid. Vaktsiini tõsistest kõrvalmõjudest teateid ei olnud ja 14 päeva pärast teise vaktsiinidoosi saamist surmajuhtumeid ei olnud.

Sarnast uuringut viiakse läbi ka teises Brasiilia linnas, 148 000 elanikuga Botucatus. Seal kasutatakse Brasiilias toodetud AstraZeneca vaktsiini.