Pivovarov teatas, et ta võeti Pulkovo lennuväljal lennukist maha ja viidi lennujaamas asuvasse Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) osakonda, vahendab Meduza.

„Mind võeti just Pulkovos lennukist maha. Pidin lendama puhkama, käisin tollist läbi, mingeid küsimusi ei olnud. Lennuk juba ruleeris, kui äkki see peatus. Kohale sõitsid politseinikud ja viisid mu välja. Nüüd olen ma Pulkovo FSB-s,” kirjutas Pivovarov Telegramis.

39-aastane Pivovarov on Hodorkovski ühiskondliku liikumise endine esimees ja tegevdirektor. Avatud Venemaa tegutses Venemaal alates 2001. aastast ja lõpetas tegevuse tänavu. Organisatsioon üritas osaleda ka valimistel, käivitas õiguskaitseprojekti ja oli tihedalt seotud uudisteportaaliga openrussia.org, vahendab Raadio Vabadus.

2005. aastal hakati organisatsiooni kontoreid regulaarselt läbi otsima. Seda keelduti registreerimast. Kontod arestiti naftafirma Jukos kohtuasjaga seoses. Kaks sellise nimetusega organisatsiooni kanti justiitsministeeriumi poolt ebasoovitavate organisatsioonide nimekirja, millel on Venemaal keelatud tegutseda. Avatud Venemaa reorganiseeriti mitu korda uuesti, aga 2021. aastal see suleti.

Pivovarovi üle alustati juurdlust ebasoovitava organisatsiooni paragrahvi alusel. Vaatamata juriidilise seose puudumisele justiitsministeeriumi nimekirjades olevate Avatud Venemaade ja Vene organisatsiooni vahel, on selle aktivistide ja juhtide vastu pidevalt selliseid kriminaalasju algatatud.

18. veebruaril mõistis kohus neljaks aastaks tingimisi kolooniasse organisatsiooni Rostovi staabi koordinaatori Anastassia Ševtšenko. Jekaterinburgis määrati 300 tundi kohustuslikku tööd Avatud Venemaa koordinaatorile ja väljaande Ural. MBH Media peatoimetajale Maksim Vernikovile. Krasnodaris määrati kohustuslik töö organisatsiooni regionaalsele koordinaatorile Jana Antonovale. Just Krasnodaris algatati ka juurdlus, mille tõttu vahistati Pivovarov.

Krasnodari uurijad lugesid tööks Avatud Venemaa heaks postituste avaldamise sotsiaalmeedias munitsipaalvalimiste sõltumatute kandidaatide ehk Ühinenud Demokraatide toetusprojekti kohta, teatas BBC venekeelne teenistus.

BBC märgib, et juurdluse algatamise otsust tehes eksisid uurijad ilmselt kuupäevaga. 12. augustil Pivovarovi lehel selliseid postitusi, mida uurijad kirjeldavad, ei avaldatud. Ilmselt peetakse silmas Krasnodari krai sõltumatu kandidaadi Aleksandr Korovainõi postituse jagamist Pivovarovi poolt Facebookis 13. augustil. Selles oli juttu Jana Antonova Krasnodari linnaduuma valimiste kampaaniast.

Kriminaalasja Pivovarovi vastu algatas 29. mail Krasnodari lääneringkonna uurimisosakond. Paragrahv ebasoovitava organisatsiooni tegevuses osalemise kohta näeb ette 26-aastase vabadusekaotuse.

Ebasoovitavaks võidakse Venemaal kuulutada iga mittetulundusühing, kui see kujutab endast peaprokuröri või tema asetäitja arvates „ohtu riigi julgeolekule ja konstitutsioonilise korra alustele”. Koostöö selliste organisatsioonidega on keelatud.