„Kohus otsustas tunnistada Tšubarov, Refat Abdurahmanovitši süüdi koos karistuse määramisega kuue aasta üldrežiimiga koloonia ja trahvi näol summas 200 000 rubla koos õiguse kaotamisega olla võimuesindaja funktsioonide täitmisega seotud ametites üks aasta ning 200 tunni kohustuslike tööde näol,” ütles kohtunik Viktor Vassiljev, vahendab Interfax.

Tšubarov mõisteti süüdi rahutuste korraldamise eest, mida saatsid vägivald ja vara hävitamine, Simferopolis enne rahvusvaheliselt tunnustamata referendumit Krimmi Venemaaga ühendamise üle.

Ukraina kodanik ja Ukraina ülemraada endine liige Tšubarov on elanud viimased seitse aastat Kiievis. Venemaa keelas tal 2014. aastal oma territooriumile sisenemise. Samuti kuulutati Tšubarov Venemaal tagaotsitavaks.

Riiklik süüdistaja nõudis Tšubarovile üheksa-aastast vanglakaristust.

Tšubarovit süüdistati ka üleskutsetes rikkuda Venemaa territoriaalset terviklikkust, aga see paragrahv dekriminaliseeriti osaliselt eelmisel aastal. Nüüd saab inimese selle eest kriminaalvastutusele võtta ainult siis, kui teda on viimase aasta jooksul selle eest juba administratiivvastutusele võetud.

Vene võimude väitel käskis Tšubarov oma asetäitjal Ahtem Tšiigozil korraldada 2014. aasta 26. veebruaril rahutused Krimmi parlamendi juures, et parlamendi istung nurjata.

Juba okupeeritud ja annekteeritud Krimmi ülemkohus keelas krimmitatari rahva medžlise 2016. aasta aprillis.

2017. aastal mõistis sama kohus Tšiigozi kaheksaks aastaks vangi, aga varsti ta vabastati ning saadeti Türgisse ja sealt Ukrainasse, kus ta praegu elab.

Krimmi elanikest on krimmitatarlased 13-15%.