„Kõige tähtsam on, et rannakülastajad ei jätaks pere noorimaid liikmeid veekogu ääres omapäi,“ rõhutas G4S Eesti rannavalve juht Henry Seemel. Eelmisel suvel päästsid G4Si vetelpäästjad kiire ja õigeaegse sekkumisega uppumisohust mitu väikest last, keda vanemad ei jälginud. „Väikesed lapsed on väga uudishimulikud, kuid ohte nad veel hästi ei taju, mistõttu on vanema juuresolek õnnetuste ennetamiseks väga oluline.“

Avalikus supelrannas on ujumisala tähistatud poidega. Selles alas on ujumine turvalisem – vesi pole liiga sügav ja ujuja jääb reeglina vetelpäästjate vaatevälja. Samuti tähistavad poid seda ala, mis on mõeldud ainult suplejatele, mitte veesõidukitele või surfaritele.

Randu ja veekogusid on Eestis väga eripalgelisi. „Enne ujuma minemist tasub endale ausalt tunnistada – kui hästi sa tegelikult ujuda oskad? Samuti peab kuulama oma tervist, sest igal suvel tabab mõnda eakat suplemise ajal terviserike, mille tõttu satub inimene lisaks veel uppumisohtu,“ hoiatas Seemel.

Rannavalvurid tuletavad meelde, et omavalitsuste heakorraeeskirjad lemmikloomaga randa tulla ei luba ja vetelpäästjad sellest reeglist kinnipidamist jälgivad. „Õnneks leidub palju mõnusaid supluskohti neljajalgsetele sõpradele ka väljaspool ametlikku rannaala,“ ütles rannavalve juht.

Lisaks lemmikloomadele tuleks koju jätta ka alkohol ja klaastaara. „See-eest haarake päikeselisel päeval randa kaasa päikesekreem, joogivesi ja rõõmus meel,“ soovitas Seemel.

G4S rannavalve tööajad:

  • Tallinna randades (Pirita, Stroomi, Pikakari, Kakumäe, Harku) 1.juunist–31.augustini kell 10–20
  • Pärnu rannas 1.–14.juuni ja 16.juunist–31.augustini kell 10–18 ning 15.juunist–15.augustini kell 10–20
  • Haapsalus Paralepa rannas 1.juunist–31.augustini kell 10–20, Vasikaholmis tehakse patrulliringe
  • Kuressaares 1. juunist–31. augustini kell 11-20
  • Tartus Emajõe linnaujulas ja vabaujulas ning Anne kanalis 1.juunist–31.augustini kell 10–21
  • Viljandis Paala järve ääres 1.juunist–31.augustini kell 12–20 ja Viljandi järve ääres kell 10–22
  • Elvas Verevi rannas 1.juunist–31.juulini kell 12-20 ja 1.juunist–31.augustini kell 12–19
  • Tõrvas Riiska ja Vanamõisa järve ääres 1.juunist–31.augustini kell 11–19