Tšehhi välisministeerium teatas oma avalduses, et „kutsub vastastikustes suhetes pingete vähendamiseks Venemaa Föderatsiooni üles hoiduma Tšehhi Vabariigi (ja teiste riikide) määramisest riigiks, kes rakendab Venemaa Föderatsiooni vastu vaenulikke meetmeid”.

Välisminister Jakub Kulhánek ärgitas Kremli sellega kaasnevatest sanktsioonidest loobuma.

„Ilma selle sammuta saame vaevalt naasta tavapärase diplomaatilise suhtluse juurde ja hakata mõtlema vastastikuste suhete täieliku normaliseerimise võimaluste üle. Tasub meelde tuletada, et „ebasõbralike riikide” loetelu loomine on meie hinnangul vastuolus diplomaatiliste suhete Viini konventsiooniga,” ütles Kulhánek.

Aprilli lõpus teatas Venemaa välisministeerium, et koostab nimekirja "ebasõbralikest riikidest". Toonase info järgi pidi Venemaa nimekirja kandma USA, Tšehhi, Poola, Eesti, Läti, Leedu, Gruusia, Ukraina ja Suurbritannia. Hiljem kinnitas valitsus aga nimekirja, mis koosnes üksnes kahest esialgu välja hõigatud riigist - Tšehhist ja USAst.

Venemaa presidendi Vladimir Putini 23. aprilli korralduse kohaselt rakenduvad nimekirjas olevatele riikidele teatud sanktsioonid. Näiteks piiratakse nende riikide saatkondadele Venemaa kodanike palkamist. Täpsustatud otsuse kohaselt võib Tšehhi saatkond palgal hoida kuni 19 Vene kodanikku, USA saatkond aga mitte ühtki.