Rootsi televisiooni SVT ja DR-i koos mitmete teiste riikide meediakanalitega läbi viidud uuringu järgi kuulas USA Riikliku Julgeoleku Agentuur (NSA) pealt Rootsi, Norra, Saksamaa ja Prantsusmaa ametiisikute telefone ja võttis vahelt SMS-e, vahendab Yle Uutiset.

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist ja Norra kaitseminister Frank Bakke-Jensen ütlesid, et võtavad asja tõsiselt.

„Nõudsin Taanilt informatsiooni selle kohta, kas Taani süsteeme või platvorme on kasutatud selliseks tegevuseks ja kas sihtmärgiks on olnud Rootsi ettevõtteid, kodanikke või huve,” ütles Hultqvist SVT-le.

Hultqvist on arutanud teemat ka Bakke-Jenseniga. Rootsi on olnud ametnike tasemel kontaktis ka Saksamaa, Prantsusmaa ja USA-ga.

Meedia andmetel teadis Taani kaitseminister Trine Bramsen asjast juba mullu augustis, aga ei rääkinud sellest Hultqvistile. Bramsen on öelnud DR-ile, et liitlaste järel spioneerimine ei ole aktsepteeritav.

Hultqvist juhtis tähelepanu sellele, et ka Rootsi teeb luurealast koostööd USA-ga ning selles ei ole midagi kummalist ega salajast.

Hultqvist ei kommenteerinud, kas USA kasutab Rootsi internerikaableid, sest see on salajane informatsioon.

Hultqvisti sõnul ei ole aga Rootsi luuretegevuse objektiks olnud teised Põhjamaad.

Norra parlamendi välis- ja riigikaitsekomisjoni liige Audun Lysbakken ütles Norra ringhäälingule NRK, et kui informatsioon paika peab, on tegemist tõsise usalduse rikkumisega.

„On tingimata tähtis panna kaardid lauale,” ütles Lysbakken.

Saksamaal on spionaaži objektid meedia andmetel olnud liidukantsler Angela Merkel, endine välisminister ja praegune president Frank-Walter Steinmeier ja endine rahandusminister Peer Steinbrück.

Steinbrück ütles Saksa meediale, et peab paljastust poliitiliseks skandaaliks.

Praeguse valitsuse esindaja vastas kommentaari palvele, et liidukantsler on paljastusest teadlik, aga rohkem asja ei kommenteeritud. Steinmeier teatas, et ei ole võimalikust spionaažist teadlik olnud.

Prantsusmaa ei kommenteerinud uudisteid ametlikult. Ajalehe Le Monde intervjueeritud anonüümne valitsuse allikas ütles, et kui informatsioon paika peab, ei saa seda loomulikult heaks kiita.

Taani inimõiguste instituudi uuringute juht Pernille Boye Koch ütles NRK-le, et naabrite järel nuhkimine ei ole Taani huvides, vaid võib pigem kõigutada riigi poliitilist süsteemi.

Luureküsimuste uurija Thomas Wegener Friis ei imesta, et koostöö USA-ga võib selliste asjadeni viia.

„Kui nad saavad ligipääsu meie andmetele, kasutavad nad neid oma huvides. Ühendriigid ei ole huvitatud ainult vaenulikest riikidest ja terroristidest, vaid ka Euroopa poliitikast,” ütles Wegener Friis NRK-le.