„Suurim muutus, mida mina olen viimase mitmekümne aastaga näinud on see, et IT on levinud absoluutselt igale poole igasse eluvaldkonda. Olemas on konkreetsed IT-firmad, mis loovad IT-tooteid, kirjutavad koodi, loovad programme. Siis on muude valdkondade ettevõtted, enamasti piirideülesed ettevõtted, nagu Bolt ja Transferwise, mis tegelevad küll iseenesest justkui muudel aladel, kuid on sisuliselt ikkagi IT-ettevõtted. Need on ettevõtted, kellel on aga vaid üks klient. Ning siis on kõik muud ettevõtted, organisatsioonid, millel on kõigil oma IT-vajadus – seda nii logistikas, kaubanduses, sides kui kõikjal mujal. Kõik need ettevõtted vajavad inimesi, töötajaid,” räägib TalTechi IT teaduskonna dekaan Gert Jervan.

Jervan, et on ka ise Tallinna Tehnikaülikooli, tänase TalTechi lõpetanud lisab, et tema kooliajaga võrreldes on tudengeid IT-valdkonnas kordades rohkem. „Mulle tundus, et ülikool oli toona palju akadeemilisem. Täna on ülikool palju enam avatud ühiskonnale ja pakub oma tudengitega firmadele teenust,” selgitab dekaan.

Pole vaid koodikirjutamine

TalTechis on võimalik IT valdkonnas õppida nii bakalaureuse kui magistriõppes. Bakalaureuse õppekava jagunev ja selles on leida väga erinevate suunitlustega haridusteid. „Ühelt poolt pakume noortele võimalust õppida ikkagi konkreetselt koodikirjutamist, tarkvara loomist ehk hästi praktilist õpet. Teiselt poolt aga anname tudengitele võimaluse astuda õppima infotehnoloogiat, mis nõuab iseenesest väga kõrget taset matemaatikas, kuna sellel erialal tegeleme näiteks tehisintellekti teemadega,” selgitab Jervan.

Magistrikraadi tasemel on TalTechi IT teaduskonnas samuti kolm peamist suunda. „Esimene on klassikaline kraadiõpe noortele, kes tulevad otse alumisest õppest. Teine suund on IT-alane täiendõpe tippjuhtidele või spetsialistidele. Kolmandaks pakume IT-õpet täiesti teise valdkonna inimestele. Võtame sisuliselt näiteks keemiku, õpetame talle nii palju IT-d, et ta saab oma firma suunalt pidada läbirääkimisi mõne IT-ettevõttega oma firma tehnoloogialahenduste loomiseks,” selgitab dekaan.

Stuudios rääkis TalTech’i infotehnoloogiaharidusest, selle muutumisest viimase mõnekümne aasta jooksul ja hariduse tulevikust IT teaduskonna dekaan Gert Jervan. Saadet juhtis Kristjan Hirmo.

Kuula teemast pikemalt juba TalTechi podcast’ist:

1x
00:00