Taani Riigikaitse Luureteenistus (Forsvarets Efterretningstjeneste – FE) tegi informarmatsiooni kogumisel koostööd USA Riikliku Julgeoleku Agentuuriga (NSA), teatas Taani ringhääling DR, vahendab BBC News.

Luureandmeid koguti teadete kohaselt Saksamaa, Prantsusmaa, Rootsi ja Norra ametiisikute kohta.

Sarnaseid väiteid on esitatud ka 2013. aastal.

Siis viitasid USA vilepuhuja Edward Snowdeni lekitatud salaandmed sellele, et NSA kuulas Merkelit pealt.

Valge Maja ei eitanud seda tollal otseselt, vaid teatas, et Merkeli telefonis ei olnud tollal lutikat ja seda ei panda sinna ka tulevikus.

Värskes raportis, mida jagati mitme Euroopa uudisteagentuuriga, teatas NSA, et pääses ligi mitmete prominentsete isikute SMS-idele ja telefonivestlustele, võttes koostöös FE-ga vahelt informatsiooni Taani internetikaablitest.

Väidetavalt operatsioon Dunhammeriks nimetatud tegevus võimaldas NSA-l saada andmeid, kasutades otsinguparameetritena poliitikute telefoninumbreid, teatas DR.

DR tegi intervjuud üheksa allikaga, kellel kõigil oli teadete kohaselt ligipääs FE salaandmetele.

Teadete kohaselt olid lisaks Merkelile sihikul Saksamaa tollane välisminister ja praegune liidupresident Frank-Walter Steinmeier ja tollane opositsiooniliider Peer Steinbruck.

Taani kaitseministeerium ega FE pole seni uudiseid kommenteerinud.

Pärast uudise avaldamist eile süüdistas Snowden USA presidenti Joe Bidenit sügavas seotuses selle skandaaliga. Biden oli ajal, kui pealtkuulamine aset leidis, USA asepresident.

Snowden, kes tollal oli USA Luure Keskagentuuri (CIA) lepinguline töötaja, lekitas 2013. aastal meediale andmed USA luure ulatusliku interneti jälgimise ja telefonide pealtkuulamise kohta.

Hiljem põgenes Snowden Venemaale, kus palus varjupaika.