“Valgevene liider Lukašenka on endiselt Venemaal visiidil. Täna nagu ka eile vestles ta Putiniga,” ütles laupäeval Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov, meenutades, et reedel peeti Sotšis kõnelusi ka tavapärases formaadis. “Täna on nende läbirääkimiste mitteametlik osa,” rõhutas ta.

Tema sõnul leppisid Putin ja Lukašenka juba reedel ajakirjanike ees kokku, et “võtavad viimast ilusast ilmast ja lähevad nautima Lõuna-Venemaa kaunist loodust”. “Täna suundusid nad merereisile,” ütles Peskov, jagades sellest ka Kremli pressiteenistuse foto- ja videomaterjale.

Küsimusele, kas pole ebatavaline, et kahe riigipea kohtumine kestis üle päeva, vastas Peskov, et nii see sugugi pole. “Aljaksandr on korduvalt ööbinud [Venemaal]. Iga Valgevene kodanik tunneb end [Venemaal] tõesti koduselt, ta võib vabalt tulla, lahkuda, ööbida, nagu ka iga Venemaa kodanik,” märkis ta.

Telekanal Rossija-24 edastas hiljem kaadreid Putini ja Lukašenka merereisilt. Videol on näha, et meestega oli kaasas ka Valgevene liidri poeg Nikolai. Külalised saabusid muulile, kus Putin neid juba ees ootas. ”Tere,” ütles Putin Lukašenkale ja nad embasid. Nikolai surus Putiniga kätt.

Edasi suunduti juba valge jahi pardale, kus külalistele oli kaetud laud kergete suupistete, puu- ja köögiviljadega. Kõik kolm olid riietatud mitteametlikus stiilis: president Putin valges tuulejopes, Lukašenka mustas jopes ja Nikolai spordidressides.

Lukašenka, tema poeg Nikolai ja Putin

Üheskoos istuti lauda, kus presidendid rääkisid elavalt. Hiljem mindi tekile, kus riigipead jätkasid vestlust üks-ühele, vahetades mõtteid, nagu kaadrite põhjal võib otsustada, nii tõsistel kui kergetel teemadel, saates vestlust naeruga. Telekanali teatel ujus ühel hetkel jahist mööda ka delfiinikari ja presidendid said loomi tekilt jälgida.

Jaht naasis õhtuks taas samale muulile. Putin ja Lukašenka jätsid hüvasti, veel kord emmates, misjärel Valgevene president ja tema poeg lahkusid paadiga.