Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur (KCNA) kuulutas nädalavahetusel, et sajad lapsed „oma nooruse parimas eas, täis tarkust ja julgust“, on otsustanud kodumaa nimel füüsilist tööd teha. Orvud olla propagandakanali kirjeldusel suisa „tormanud Chonnae maakonna söekaevanduskompleksi, lootuses tasuda kasvõi miljondik armastusest, mida on nende vastu üles näidanud [kommunistlik] partei“.

Telekaadritel võis näha tööle minemas lapsi, kes näisid olevat teismeeas, kuigi nende täpne vanus jääb ebaselgeks. Inimõiguslased on süüdistanud Pyongyangi juba aastaid sunniviisilise lapstööjõu kasutamises, kuigi riik seda ise eitab, vahendab BBC.

Tänavu aprillis hoiatas Põhja-Korea liider Kim Jong-un oma rahvast, paludes neil valmistuda eesseisvateks rasketeks aegadeks. Riik sulges 2020. aastal koroonaviiruse pandeemia tõttu oma piirid, seisates kaubavahetuse suuresti ka oma peamise majandusliitlase Hiinaga.

Viimasel nädalal on riigimeedia teinud mitu lugu n-ö vabatahtlikest, kes on üle kogu riigi asunud tegema füüsilist tööd. KCNA teatas laupäeval, et riigi tehastes, farmides ja metsades on vabatahtlikult tööl 700 orbu.

USA välisministeeriumi inimõiguste raport süüdistas hiljuti Põhja-Koread „lapstööjõu halvimate vormide” praktiseerimises. Raporti kohaselt saadetakse koolilapsi „lõpetama eriprojekte, nagu teedelt lume rookimine ja plaaniliste tootmiseesmärkide täitmine”.

Ühtlasi toodi välja, et 16–17-aastased lapsed saadetakse kümneks aastaks militaristlikesse ehitusbrigaadidesse, kus nad kannatavad nõutava sunnitöö tagajärjel „füüsiliste ja vaimsete hädade, alatoitumise, kurnatuse ja kasvu puudujääkide all”.