Ohvrid avastati Kamloopsi India internaatkooli territooriumilt, mis oli omal ajal üks Kanada suurimaid põliselanikele mõeldud internaatkoole, vahendab Reuters.

Aastakümnete jooksul viidi kooskõlas Kanada haridussüsteemiga väevõimuga kirikute poolt juhitavatesse internaatkoolidesse 150 000 pärismaalaste last, keda seal ahistati nii seksuaalselt kui vaimselt.

2015. aastal avaldatud pika uurimise tulemusel selgus, et koolides jättis elu üle 4100 lapse. Värskelt leitud ohvrid sellesse statistikasse aga ei kuulu, olles jäänud seni dokumenteerimata.

„Viimased uudised endisest Kamloopsi elamukoolist murravad mu südame – see on valus meeldetuletus pimedatest ja häbiväärsetest peatükkidest meie ajaloos," ütles Kanada peaminister Justin Trudeau. „Ma mõtlen kõigile, keda see õudne uudis puudutab. Oleme siin teile toeks.“

Viimane põlisrahvaste tsiviliseerimiseks ja ristiusustamiseks mõeldud internaatkool suleti Kanadas 1996. aastal. Valitsus vabandas kümnete tuhandete õpilaste vastu toime pandud koleduste pärast 2008. aastal.