Nüüd peavad liikmesriigid otsustama, kas lubada siseriiklikult 12–15-aastaste vaktsineerimine. USA ning Kanada lubasid kõnealust vanusegruppi Pfizeri vaktsiiniga süstima hakata juba kuu algul, vahendab BBC.

EMA vaktsiinistrateegia juht Marco Cavaleri ütles, et 12–15-aastased vajavad kahte annust vähemalt kolmenädalase vahega. Tema sõnul näitasid uuringud, et Pfizeri vaktsiin oli lastel COVID-19 suhtes "väga tõhus". "Ohutuse seisukohalt oli vaktsiin hästi talutav ja selle vanuserühma kõrvaltoimed olid väga sarnased noortel täiskasvanutel esinenud kõrvaltoimetega ega põhjustanud praegusel hetkel suuremat muret," lisas ta.

Saksamaa valitsus otsustas neljapäeval, et üle 12-aastased lapsed võivad hakata COVID-19 vaktsiine saama alates 7. juunist. Kantsler Angela Merkel ütles, et vaktsiin ei ole teismelistele kohustuslik. Üks Saksamaal läbiviidud küsitlustest näitas, et ainult 51% vanematest soovis, et nende lapsi vaktsineeritaks. Ka Itaalia valitsus on teatanud, et plaanivad peagi alustada 12–15-aastaste laste vaktsineerimisega.

Pfizer-BioNTech avaldas märtsis läbiviidud uuringu tulemused mille kohaselt pakub nende vaktsiin 100% kaitset vanusegrupis 12–15 eluaastat. Uuringus osales 2260 selleealist inimest.

Pfizerist ei soovi maha jääda ka Moderna, kes andis nädala algul teada, et nende poolt toodetav vaktsiin pakub vanusegrupile 12–15 tugevat kaitset COVID-19 vastu. Samuti lubasid ettevõtte esindajad esitada juuni algul taotluse USA ravimiagentuurile erakorralise kasutuse lubamiseks.