"Ülemöödunud kevadel lahkusin riigikogu saalist ajal, mil Marti Kuusik andis ametivande ministriametisse asumiseks. Süüdistused, mis toona avalikuks said, olid nii tõsised, et ma ei saanud käituda teisiti," selgitas ta Facebookis.

Toona ütles ta Õhtulehele: "Ma olen esimene inimene, kes on valmis vabandama Marti Kuusiku ees, kui see lugu, mis vahetult enne valitsuse ametivande andmust ilmus, osutub valeks."

Kaljulaid rõhutas nüüd, et nii ränkade kahtlustuste alla langenud inimesel ei olnud võimalik edukalt kanda ministrivastutust. "Juba toona ütlesin, et kui süüdistused tõendamist ei leia, vabandan Marti Kuusiku ees. Täna on Viru maakohus teinud oma otsuse, milles ütleb, et süü ei ole leidnud tõendamist. Vabandan Marti Kuusiku ees."

Kohus põhjendas otsust nii: Kuusikule esitati süüdistus, mille alusel kahjustas ta endaga lähisuhtes oleva inimese tervist ja põhjustas vähemalt neli nädalat kestva tervisekahjustuse.

Kohus hindas isikulisi ja dokumentaalseid tõendeid ja leidis, et Marti Kuusiku süü ei ole tõendatud.

Kuusik end süüdi ei tunnistanud. Kannatanu teda ei süüdista.

Vaidluse kohta, kas Kuusik pani kuriteo toime või mitte, märgiti, et ükski tunnistaja, keda üle kuulati, pole kuriteo sündmust pealt näinud.

Kohus märkis, et Viru ringkonna prokuratuurile anti õigusvastane luba jälitustoiminguteks. Marti Kuusiku abikaasa Karin Kuusiku kasuks mõistetakse riigilt välja 26 000 eurot õigusabikulude ja muude vajalike kulude hüvitamiseks. 33 800 mõistetakse välja EKRE kasuks, et tasuda Küllike Nammi, kes on Kuusiku kaitsja, menetluskulud.

Tasub siiski välja tuua, et kohtuprotsess pole veel läbi. Prokurör lubas otsuse edasi kaevata.

Kuusik sõnas pärast istungit EPLile, et tema pere, tema ja ka vastu tahtmist kannataja rolli seatud endine abikaasa Karin Kuusik on protsessist tulnud tugevamini välja. "Ühtegi sõpra ma ei ole ka kaotanud," lisas ta.