Saksamaa välisminister Heiko Maas ütles oma avalduses, et „žestina mõõtmatute kannatuste tunnustamise kohta”, mida Saksamaa on põhjustanud, asutab ta 1,1 miljardi euro suuruse fondi. Kannatanud kogukondadel endal on põhiroll otsustamisel, milleks raha kasutatakse, teatas Saksamaa välisministeerium. Seaduslikke kompensatsiooninõudeid ei hakata sellest fondist maha arvama, vahendab Deutsche Welle.

Üle poole aasta kestnud läbirääkimiste eesmärk oli leida ühine tee tõelisele leppimisele ohvrite mälestuseks, selgitas Maas.

See hõlmab endas Saksamaa koloniaalperioodil praeguses Namiibias ja eriti aastatel 1904-1908 toime pandud tapatöödest rääkimist ilma kedagi säästmata ja midagi ilustamata.

„Me hakkame nüüd ka ametlikult nimetama neid sündmusi selleks, mis nad olid tänapäeva perspektiivist – genotsiidiks,” ütles Maas.

Maas ütles, et üle viie aasta Namiibiaga kestnud läbirääkimistel osalesid herero ja nama kogukondade esindajad.

Saksamaa alustas läbirääkimisi Namiibia valitsusega 2015. aastal Saksa koloniaalvõimu „tulevikule orienteeritud ümberhindamiseks”.

Saksamaa endine arenguminister Heidemarie Wieczorek-Zeul esitas esimese vabanduse visiidil Namiibiasse juba 2004. aastal, kui ütles, et Saksamaa tegevust nimetataks tänapäeva mõistes genotsiidiks.

Maas peaks vastavasisulisele deklaratsioonile alla kirjutama juuni alguses Namiibia pealinnas Windhoekis. Selle deklaratsiooni peavad seejärel heaks kiitma mõlema riigi parlamendid.

Seejärel peaks Saksamaa liidupresident Frank-Walter Steinmeier esinema ametliku vabandusega Saksamaa kuritegude eest Namiibia parlamendi ees.

Saksa Keisririigil oli aastatel 1884-1915 Aafrikas koloonia, mida nimetati Saksa Edela-Aafrikaks.

Saksa relvajõud surusid jõhkralt maha mitmeid ülestõuse, mille käigus tapeti tuhandeid inimesi.

Äärmusliku julmuse poolest oli eriliselt tuntud Saksa kindral Lothar von Trotha, kes saadeti 1904. aastal maha suruma hererode ülestõusu.

Ajaloolased on üldiselt nõus, et sel ajal tapeti umbes 80 000 hererost piirkonnas kuni 65 000 ja umbes 20 000 namast vähemalt 10 000.

Mõned hererode ja namade esindajad on kokkulepet Saksamaaga kritiseerinud, öeldes, et see on Saksamaa PR-trikk.