Möödunud pühapäeval sundis Lukašenka režiim pommiohule rõhudes maanduma Kreekast Leetu suundunud lennuki hoopis Minskis, et röövida ja vahistada pardal olnud Valgevene opositsiooniaktivist Raman Pratasevitš.

Euroopa Liit mõistis Valgevene teo teravalt hukka ning soovitab liikmesriikide lennufirmadel Valgevene õhuruumi vältida. Lisaks keelas liit Valgevene lennufirmal Belavial Euroopa Liidu riikidesse lendamise.

Venemaa aga on nimetanud Euroopa Liidu reageerimist hüsteeriliseks, hoides oma liitlase Valgevene poolele. Financial Times kirjutab, et Air France pidi ära jätma eilse lennu Pariisist Moskvasse ning Austrian Airlines jättis ära tänase lennu Viinist Moskvasse: mõlemad põhjusel, et Venemaa võimud ei tunnistanud Valgevenet vältivaid trajektoore, mis jäid seega kinnitamata. Ilma ametliku kokkuleppeta lennud aga toimuda ei saa.

Samas on Venemaa lubanud paljudel teistel Euroopa lennufirmadel, näiteks Hollandi firmal KLM-il ja British Airwaysil siiski maanduda Venemaal Valgevenet vältivaid õhuteid pidi. Kreml pole selle erisuse kohta kommentaare jaganud.

Air France’il oli veel tänase seisuga plaanis lennata Moskvasse homme, kuid äsja selgus, et ka homne lend Pariisist Moskvasse jääb ära. Teiste Venemaale suunduvate lendudega pole Air France’il pärast Valgevene intsidenti probleeme olnud.

Venemaa lennufirma Aeroflot tühistas homse lennu Moskvast Leetu. Leedu lennujaamade eestkõneleja Tadas Vasiliauskase sõnul ei põhjendanud firma, miks nad otsustasid lennu ära jätta, kuid ilmselt on asi selles, et Leedu on keeldunud läbi Valgevene õhuruumi lendamast.

Veel täna hommikul oli Eesti lähiregiooni ainus riik, mis Valgevene lendudel veel siseneda lubas, kuid täna lõunaks otsustas valitsus need siiski keelata.