Peaminister Kaja Kallas rõhutas, et Valgevene tegevus kujutab ohtu rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule. „Ateena ja Vilniuse vahel lennanud reisilennuki kaaperdamise ja valitsuskriitilise ajakirjaniku ja tema kaaslase vahistamisega on Valgevene režiim toime pannud riikliku terroriakti ning peab nende tegude eest võtma vastutuse,“ sõnas Kallas.

Peaminister Kallas lisas, et Euroopa Liit jätkab ettevalmistusi lisasanktsioonide kiireks kehtestamiseks Valgevene ametiisikutele ning režiimiga tihedalt seotud ettevõtetele ja töötab välja majandussanktsioonid.

Lennukeeldu puudutav sanktsioon kehtestatakse seoses Ryanairi reisilennuki Valgevene poolt jõuga ümbersuunamisega Minski 23. mail. Valgevene sõjalennuki MIG-29 ja pommiähvarduse abil sunniti maanduma reisilennuk, mis oli teel Ateenast Vilniusse ja mille pardal oli üle 100 reisija 17 riigist, sealhulgas Euroopa Liidu liikmesriikidest. Valgevene ametivõimud pidasid kinni lennul viibinud Valgevenest pärit sõltumatu ajakirjaniku ja Telegrami-kanali NEXTA kaaslooja Raman Pratasevitši koos kaaslasega.

Euroopa Ülemkogu kutsus 24. mail erakorralisel kohtumisel lisaks majandussanktsioonide seadmisele kõiki liikmesriikide lennuettevõtjaid vältima Valgevenest üle lendamist. Samuti kutsusid liikmesriikide juhid ELi Nõukogu üles võtma vastu meetmed, mis on vajalikud, et kehtestada Valgevene lennuettevõtjatele ELi õhuruumis ülelennukeeld ning takistada nende lennuettevõtjate käitatavate lendude pääsu ELi lennujaamadesse.

Belavia viimane lend

Täna kell 10 maandus Tallinna lennujaamas Belavia Minski-Tallinna lend. Lennuk läbis ka Läti õhuruumi, kuigi lõunanaabrid kehtestasid juba üleeile Valgevene lennufirmadele keelu. Lätis saatis õhusõidukit USA õhujõudude lennuk.