Prokuratuuri otsusega tühistati korruptsiooni ennetamise ja tõrje büroo (KNAB) otsus koroonavaktsiini hangete kohta kriminaalmenetlust mitte algatada, vahendab Läti Delfi.

Materjalid on üle antud politseile, mis peab nüüd läbi viima kriminaalmenetluse. Praegu on menetlus algatatud fakti üle, mitte konkreetsete isikute vastu. Läti karistusseadus näeb riigiametniku tegevusetuse eest ette karistuse kuni kolmeaastase vangistuse, kohustuslike tööde või trahvi näol.

Stukāns selgitas, et KNAB loobus kriminaalmenetluse algatamisest korruptsiooni üle ja ka prokuratuur ei näe korruptsiooni tunnuseid. Kontrolli käigus hindas prokuratuur ametiisikute tegevust ametikohustuste täitmise vaatepunktist.

2020. aasta 19. novembril oleks Läti võinud esitada taotluse 860 000 Pfizeri/BioNTechi vaktsiini doosi saamiseks, aga langetati otsus osta ainult 97 500 doosi. Järgmises voorus, kui pakuti 430 000 doosi, esitas Läti taotluse vaid 100 000-le.

Lisaks sellele otsustasid meditsiiniametnikud eelmise aasta lõpus mitteametlikul nõupidamisel tellida ainult poolt saada olnud Moderna vaktsiini doosidest.