Väikebuss Mercedes Benz oli teel Soome, kuid sõiduk peatati tollikontrollis, mille käigus avastati mootoriruumist kaks musta teibiga kinni kaetud pakendit. Pakendite kogukaal oli veidi üle kahe kilogrammi ning need sisaldasid valget värvi pulbrit, mis reageeris kokaiini kiirtestile. Täpne puhta narkootilise aine kaal selgub ekspertiisi käigus.

Kuriteos kahtlustatavana peeti kinni sõidukit juhtinud 32-aastane mees. „Kuna oli oht, et vabaduses olles jätkab ta uute kuritegude toimepanemist, pidas prokuratuur vajalikuks taotleda kohtult tema vahistamist. Harju maakohus sellega nõustus ja mees võeti 24. mail esialgu kaheks kuuks vahi alla,“ sõnas kriminaalmenetlust juhtiv ringkonnaprokurör Eneli Laurits.

MTA tolliosakonna sisepiiri valdkonnajuhi Voldemar Linno sõnul oli antud avastuse puhul tegemist igapäevase riskianalüüsi alusel tehtud tollikontrolliga. „Me teame, et kurjategijad soovivad kasutada Eestit transiitriigina, et transportida narkootilist ainet Skandinaaviasse, ning oleme oma riskianalüüsil sellega arvestanud. Ka antud juhtum, kus tabatud aine polnud mõeldud Eesti turule, näitas selgelt meie analüüsi tulemuslikkust,“ ütles ta.

Linno rõhutas, et Euroopa Liidu tolliruumis ei piirdu tolli kohustus kaitsta ühiskonda ja majandust üksnes Eestiga. „Kuna kurjategijad tahavad kasutada Eestit transiitriigina, on meil ka sadamad kõrgendatud kontrolli all,“ lisas ta.