Teadaolevalt on meie regioonis pea kõik riigid peale Eesti juba täitnud Euroopa Ülemkogu üleskutse mitte enam lubada Valgevene riikliku lennukompanii Belavia lendude sisenemist. Keelud olid eile õhtuks peale pannud Leedu, Läti, Poola, Tšehhi ja Rootsi. Belavia lennud on katkenud ka Soome.

Vaatamata keelule õnnestus Belavia lennul läbida Läti õhuruum, nüüdseks on lennuk ületanud Eesti piiri ning peaks maanduma kell 10. Lendu saatis Läti õhuruumis USA õhujõudude lennuk.

Kesk-Euroopas on Prantsusmaa teadaolevalt sulgenud oma õhuruumi eilsest, mistõttu pöördus eile tagasi Minsk-Barcelona lend, tehes Euroopa piirini jõudes veel tükk aega taevas tiire.

Eesti valitsus, eesotsas majandusminister Taavi Aasaga, kellele sellise otsuse langetamise õigus kuulub, pole siiani Belavia lende keelanud. Ametlikult põhjendatakse seda tõsiasjaga, et Euroopa Liit pole langetanud ühisotsust, mille alusel saaks Eestigi keelu paika panna.

Teisipäeval seletas majandusministeerium seda pressiteate vahendusel järgmiselt: "Otsus Tallinna ja Minski vaheliste lendude keelustamise ning Valgevenele kuuluvatele lennuvedajatele Eesti õhuruumi sulgemise kohta tehakse ühiselt koos teiste EL-i liikmesriikidega vastavalt Euroopa Liidu Nõukogu poolt tehtavale otsusele."

Minister Taavi Aas lausa rõhutas eraldi üle, et erinevalt naabritest Eesti ise midagi teha ei kavatse. "Belavia saab lennata seni, kuni tuleb oodatud sanktsioonidekava Valgevene suunas,” ütles Aas teisipäeval.

Väidetavalt peitub tegutsemise suutmatus asjaolus, et ministeeriumi ametnikud ei suuda leida hetkel juriidilist vormelit, mis lubaks ministril keelu käskkiri allkirjastada. Arvatakse, et parem oleks ikka EL-i ühine akt ära oodata.

See aga jätab Eestist eriti imeliku mulje oma naaberriikide kiire tegutsemise taustal ning ka arvestades tõsiasja, et Eesti valitsus oli Lukašenka režiimi kiire sanktsioneerimise esikõneleja EL-is peale pühapäevast Ryanairi lendu.

Mullu kevadel keelas Taavi Aas pikema jututa ära Minski lennud, sest väitis, et sealt toovad Belavia lennukid Eestisse viirust.

Paet: miks on Eesti viimane riik Vene-sõbraliku Küprose kõrval, kuhu Belavia ikka lennata saab?

Mäletame, kui kirglikult keelas eelmisel aastal Eesti majandusminister kõikvõimalikke lende ja ühendusi Tallinnast teistesse EL-is asuvatesse sihtpunktidesse.

Vajalik oleks selgitus, miks Eesti ei hooli aga nüüd isegi Euroopa Ülemkogu esmaspäevasest põhimõttelisest otsusest, rääkimata sellest, et mõistetaks pühapäevase Lukašenka režiimi poolt teostatud riikliku terrorismiakti tõsidust.

Tegemist on Valgevene riikliku lennufirmaga Belavia, mis on vägagi Lukašenka lähikonnas ja mille reisijate nimekirju vaatab põhjalikult läbi Valgevene KGB. Valgevene õhuruumist saab praegu jõuga alla tuua iga lennuki, nagu pühapäeval nägime, ja vahistada režiimi soovil reisijaid, kes on lennukis, mis kasutavad Valgevene õhuruumi.

Ja küll tulevad sanktsioonid ka teistele Valgevene riiklikele ning Lukašenkale lähedal olevatele ettevõtetele.

Urmas Paet
Reformierakond
Euroopa parlamendi liige
Urmas Reinsalu kiri riigikogu liikmetele

Head Riigikogu liikmed!


Hommikul maandus Tallinnas Valgevene lennufirma lennuk, nagu midagi poleks juhtunud.


Euroopa ülemkogu on kutsunud üles Valgevene lennufirmale sulgema EL õhuruumi, otsused teevad liikmesriigid.


Täna sai Minskist Euroopa Liitu lennata vaid Eestisse ja Küprosele.


Panen ette saata Riigikogu liikmete kiri valitsusele, et kutsuda üles Ülemkogu otsust täitma.


---


Vabariigi Valitsus


Kutsume valitsust viivitamata rakendama Euroopa Ülemkogu suunist, et sulgeda EL õhuruum Valgevene lennuettevõtte lennukitele.


See on vajalik Eesti välispoliitilise usaldusväärsuse huvides, et Euroopa seisaks ühiselt vastu agressoritele ja diktaatoritele.


Eesti praegune tegevusetus ei ole meie liitlastele mõistetav ning tekitab arusaamatust samameelsetes riikides.