Pärast kuude viisi Hiina laborist lekkimise võimaluse tõrjumist vandenõuteooriana ühineb Bideni administratsioon siiski ülemaailmse survega Hiinale, et viimane oleks koroonaviiruse päritolu suhtes avatum. Administratsioon püüab nii tõrjuda vabariiklaste kriitikat, et president ei ole olnud piisavalt karm, ja kasutada võimalust Hiinale surve avaldamiseks, vahendab Associated Press.

Biden käskis USA luureagentuuridel esitada raport 90 päeva jooksul. Ta andis USA riiklikele laboratooriumidele korralduse uurimisele kaasa aidata ja käskis luurekogukonnal valmistada ette spetsiifiliste päringute nimekiri Hiina valitsusele. Hiinat kutsus ta koostööle rahvusvaheliste juurdlustega pandeemia päritolu kohta.

Vabariiklased, sealhulgas endine president Donald Trump, on toetanud teooriat, et viirus hakkas levima pärast laboriõnnetust, mitte looduslikult inimese kontakti järel nakatunud loomaga Hiinas Wuhanis.

Biden ütles oma avalduses, et luurekogukonna enamus on liitunud nende kahe stsenaariumi ümber, aga „ei usu, et oleks piisavalt informatsiooni, et hinnata üht tõenäolisemaks kui teist”. Biden paljastas, et kaks agentuuri kalduvad pooldama loomalt inimesele ülekandumist ja üks kaldub rohkem laboriteooria poole, kõik vähese või tagasihoidliku kindlusega.

„Ühendriigid jätkavad ka koostööd mõttekaaslastest partneritega üle maailma, et avaldada Hiinale survet osalemiseks täielikus, läbipaistvas, tõenditel baseeruvas rahvusvahelises juurdluses ja ligipääsu andmiseks kõigile asjasse puutuvatele andmetele ja tõenditele,” ütles Biden.

Teise märgina suhtumise muutumise kohta USA-s kiitis senat ilma vastuhäälteta heaks kaks Wuhani laboriga seotud seaduseparandust, liites need suuresti täiesti muud teemat puudutava eelnõuga USA investeeringute suurendamise kohta innovatsiooni.

Valge Maja koroonaviiruse nõunik dr Anthony Fauci ütles eile, et tema ja enamik teisi teadusringkondade esindajaid usuvad, et kõige tõenäolisem stsenaarium on, et viirus on looduslik nähtus, aga keegi ei tea sada protsenti kindlalt.

„Ja et on palju muret, palju spekulatsioone ja et keegi ei tea seda absoluutselt, usun ma, et meil on vaja sellist juurdlust, kus on avatud läbipaistvus ja et kogu informatsioon, mis on kättesaadav, tehtaks kättesaadavaks, et põhjalikult läbi uurida,” ütles Fauci senati kuulamisel.

Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki ütles teisipäeval, et Valge Maja toetab uut Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juurdlust Hiinas, aga lisas, et tõhus juurdlus nõuaks seda, et Hiina annab lõpuks vajaliku ligipääsu viiruse päritolu kindlaks tegemiseks.

Biden pidas võimalikuks ka seda, et kindlale järeldusele ei jõuta kunagi, võttes arvesse Hiina valitsuse keeldumist täielikust koostööst rahvusvaheliste uurijatega.