"Viimase Valgevene-teemalise julgeolekunõukogu mitteametliku kohtumise lõpetasime lootusega, et tõsised inimõiguste rikkumised Valgevenes lõpevad varsti. Kahjuks pole olukord paranenud, vastupidi – see on veelgi süvenenud," tõdes Eesti suursaadik ÜRO juures Sven Jürgenson.

"Ryanairi lennu sunnitud maandumine on uus ja äärmiselt ohtlik etapp Valgevene ametivõimude repressioonikampaanias oma rahva vastu. See on ilmekas näide sellest, kuidas rasked inimõiguste rikkumised toovad sageli kaasa tõsiseid rahvusvahelisi julgeolekuohte."

Eesti mõistis kohtumisel karmilt hukka Ryanairi lennu sundmaandumise Minskis ning Valgevene ametivõimude poolt ajakirjanik Raman Pratasevitši ja Sofia Sapega kinnipidamise.

"Valgevene tegevus on vastuvõetamatu, tegemist on selgelt jämeda rahvusvahelise õiguse rikkumisega ning kujutab ohtu rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule. Tänane suletud arutelu näitas, et enamik julgeolekunõukogu liikmeid on tõsiselt mures Valgevene võimude tegevuse pärast ning nõuavad rahvusvahelist uurimist," kinnitas suursaadik Jürgenson.

ÜRO Julgeolekunõukogu kohtumise järgselt toimus Eesti, Prantsusmaa, Iirimaa, Norra, USA, Ühendkuningriigi ning Saksamaa ja Belgia ühisavalduse ettelugemine.