Valgevene poolt Euroopa Liidu kahe liikmesriigi vahel liikunud Ryanairi kommertslennu kõrvalejuhtimine ning sellele järgnenud välismaal reisinud Valgevene ajakirjaniku Raman Pratasevitši mahavõtmine ja vahistamine on otseses vastuolus rahvusvaheliste normidega. Ühendriigid mõistavad nii lennuki ümbersuunamise kui ka sellele järgnenud hr Pratasevitši mahavõtmise ja vahistamise kõige karmimalt hukka. See pöörane intsident ja video, mille hr Pratasevitš näib olevat teinud vägivalla ähvardusel, on häbiväärsed rünnakud nii poliitilise teisitimõtlemise kui ka ajakirjandusvabaduse vastu. Ühendriigid ühinevad riikidega üle maailma, kes kutsuvad teda vabastama ning vabastama ka sajad poliitvangid, keda Lukašenka režiim on ebaõiglaselt vangistanud,” öeldakse avalduses.

Biden teatas, et ühineb üleskutsetega juhtumit rahvusvaheliselt uurida ja teha kindlaks kõik faktid. Biden tervitas Euroopa Liidu üleskutset sihitud majandussanktsioonideks ja muudeks meetmeteks ning teatas, et on palunud oma meeskonnal välja arendada asjakohased võimalused süüdlaste vastutusele võtmiseks koostöös Euroopa Liidu, teiste liitlaste ja partnerite ning rahvusvaheliste organisatsioonidega.

„Kuude jooksul on Valgevene rahvas teinud oma hääle kuuldavaks, nõudes demokraatiat, inimõiguste austamist ja põhivabaduste säilitamist. Ma aplodeerin põhiõiguste eest võitlevate valgevenelaste, sealhulgas ajakirjanike nagu Raman Pratasevitš ja opositsiooniliidrite nagu Svjatlana Tsihhanovskaja ja tema abikaasa Siargei Tsihhanovski julgusele ja pühendumusele. Ühendriigid jätkavad seismist koos Valgevene rahvaga tema võitluses,” teatas Biden.