Ta sõnas Vene Delfile, et on vaja mõista olukorra täpsemat tausta, aga praegu paistab, et Valgevene režiimi käitumine ületab tavamõistuse piire. "Kahjuks 21. sajandi Euroopas seisame silmitsi olukorraga, kus diktaator Aljaksandr Lukašenka lubab endale agressiooni kasutamist. Tsiviillennuki vastu kasutatakse isegi hävituslennukit."

Jufereva-Skuratovski rõhub, et kui kajastust leidnud asjaolud leiavad kinnitust, tuleb kaaluda sanktsioone. Näiteks mitte lubada lennuliiklust Valgevene vahet. Samuti tuleks vabastada Roman Protasevitš.

Delfi on varasemalt kajastanud, et Valgevene võimud sundisid pühapäeva pärastlõunal pommiähvardusega maanduma Ryanairi lennuki, mis oli teel Ateenast Vilniusse.

Pärast Minskis tehtud sunnitud hädamaandumist arreteerisid võimud lennukis viibinud Valgevene ajakirjaniku Protasevitši, kes on tuntud kui Telegrami-kanali Nexta asutaja. Opositsiooni meeleavaldusi korraldanud ja kajastanud Protasevitš lahkus Valgevenest eelmisel aastal, tundes võimukriitikuna muret oma turvalisuse pärast. Ta kuulutati Valgevene võimude poolt tagaotsitavaks seoses "massiliste korratuste organiseerimise ning viha õhutamisega".

Leedu president Gitanas Nausėda nimetas tsiviillennuki jõuga maanduma sundimist pretsedendituks. "Selle kohutava teo taga on Valgevene režiim," lisas Nausėda.

Jaga
Kommentaarid