Eile levitatud teates öeldakse, et Valgevene tegevus näitab, et selle riigi õhuruum ei ole kellegi jaoks ohutu, ning Leedu kavatseb nõuda rahvusvahelise üldsuse selget ja kompromissitut vastust, vahendab Leedu Delfi.

EL peab kasutusele võtma mõjusad meetmed kõigi isikute kaitseks, ükskõik millise riigi kodanikud nad ka ei oleks, kui neid ähvardab režiimi ebaadekvaatse tegevuse tõttu oht. Koos rahvusvaheliste partneritega taotleme me seda, et Valgevene õhuruum suletaks rahvusvahelistele reisidele. See, mis täna juhtus, on väljaastumine mitte ainult Leedu vastu, vaid signaal kogu Euroopa Liidu ja rahvusvaheliste organisatsioonide jaoks,” öeldakse avalduses.

„See on riiklik terrorismitegevus, mis on suunatud Euroopa Liidu ja teiste riikide kodanike, režiimi tagakiusamise eest varjupaika otsivate Valgevene kodanikuühiskonna esindajate ning tsiviillennunduse ohutuse vastu,” öeldakse avalduses.

Veel märgitakse, et Minski selline tegevus on pretsedenditu rünnak rahvusvahelise üldsuse vastu.

„See on pretsedenditu rünnak rahvusvahelise üldsuse vastu: sõjalist jõudu kasutades peeti kinni tsiviillennuk ja selle reisijad ning Valgevene kodanik, kelle elu ja tervis on ohus. Ei saa õigustada seda, et tavalised reisijad erinevatest riikidest muudetakse režiimi agressiooni pantvangideks,” rõhutas Leedu valitsus.

Valgevene teatas, et lennuk maandus Minskis seoses teatega pommi kohta. Mingit pommi ei leitud.

Leedu presidendi peamine välispoliitikanõunik Asta Skaisgirytė-Liauškienė kinnitas, et Valgevene kasutas reisilennuki ümbersuunamiseks hävituslennukit MiG-29 ja lahingukopterit Mi-24.

Lennukis oli Valgevene opositsiooniaktivist, blogija ja infokanali Nexta asutaja Raman Pratasevitš, kes peeti kinni.

Jaga
Kommentaarid