Nausėda sõnul kasutati lennuki teelt kõrvalesuunamise ettekäändena pommiähvardust. Presidendi sõnul tuleb juhtunut käsitleda inimröövina, mille läbiviimiseks kasutati sõjalist jõudu ja valesüüdistusi. “Tuleb märkida, et sellised rünnakud [Valgevene] opositsiooni vastu on muutunud süstemaatiliseks ja paistavad olevat osa ühtsest plaanist,” lisas president. Ta meenutas, et sel nädalal toimus haarang ka Valgevene suurimas uudisteportaalis Tut.by, mis on nüüdseks suletud.

Pressikonverentsi video on vaheldumisi leedu ja inglise keeles.

Nausėda sõnul jätkab ta teema arutamist teiste valitsusjuhtidega homsel Euroopa ülemkogul. “Valgevene režiimi käitumise muutmiseks on vaja konkreetseid meetmeid,” ütles president. “Vastasel korral tuleb meil lihtsalt tõdeda, et meil on väga agressiivne naaber, kes eirab kõiki inimkonna rahvusvahelisi norme: mitte ainult seadusi, vaid ka moraalinorme.”

Välisminister Gabrielius Landsbergis ütles, et EL peaks ohu tõttu sulgema Valgevene õhuruumi tsiviillendudele. Samuti võiks tema sõnult keelata Valgevene lennukompaniil Belavia EL-i ja NATO riikide lennuväljadel maandumise. Samuti nõuab Leedu juhtumi põhjalikku uurimist rahvusvahelises tsiviillennunduse organisatsioonis (ICAO).