Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja ütles, et president Aljaksandr Lukašenka režiim kaaperdas Ateenast Vilniusse lennanud lennuki ja sundis selle maanduma Minskis.

Pardal oli 171 reisijat. Teiste seas ka opositsiooniaktivist, teabekanali Nexta asutaja ja endine peatoimetaja Roman Protasevitš. Viimane peeti kinni. Võimud süüdistavad teda "terroristlikus tegevuses" ja süüdimõistmisel ähvardab meest surmanuhtlus.

Kaja Kallas ütleb Delfile, et teated reisilennuki maanduma sundimisest Minskis ja ajakirjaniku ning opositsiooniaktivisti Roman Protasevitši kinnipidamisest on uskumatud ja ausalt öeldes seletamatud.

"Kõik selle lennu reisijad ja meeskonnaliikmed tuleb kiirelt vabastada ja vahejuhtumi asjaolude väljaselgitamiseks tuleb algatada erapooletu rahvusvaheline uurimine," lausub ta. "Tegemist pole pelgalt rahvusvahelisele tsiviillennundusele põhjustatud ohuga, vaid riiklikult initsieeritud inimrööviga, millel peavad olema tagajärjed. Homme arutame intsidenti Ülemkogul."

Opositsiooni meeleavaldusi korraldanud ja kajastanud Protasevitš lahkus Valgevenest eelmisel aastal, tundes võimukriitikuna muret oma turvalisuse pärast. Ta kuulutati Valgevene võimude poolt tagaotsitavaks seoses "massiliste korratuste organiseerimise ning viha õhutamisega".

Jaga
Kommentaarid