Tavaliselt haruldane mukormükoos, mida nimetatakse ka “mustaks seentõveks”, lõpeb 50 protsendil juhtudest surmaga. Osa inimesi pääseb aga eluga üksnes ühe või mõlema silma kirurgilise eemaldamise korral, sest see aitab vältida hallituse jõudmist ajju, vahendab uudistekanal BBC.

Teadmata põhjustel on hakanud mukormükoos viimasel ajal Indias epideemiliselt levima ja seda just COVID-19ga nakatunute ja haiguse läbipõdenute seas. Tänaseks on teada enam kui 8800 “musta seentõve” juhtumist, ent arvestades India tervishoiusüsteemis valitsevat keerulist olukorda, võib tegelik haigestunute arv olla oluliselt suurem.

Arstid leiavad, et seeninfektsioonil on seos steroididega, mida kasutatakse koroonapatsientide raviks, ja see kujutab erilist ohtu diabeetikutele, ent ka teistele nõrgema immuunsüsteemiga inimestele.

80% haiglasse jõudvatest patsientidest vajavad viivitamatult kirurgilist sekkumist, ütles Maharaja Yeshwantrao haigla meditsiiniosakonna juht dr VP Pandey BBCle.

Tema sõnul on “must seentõbi” muutunud arstide jaoks keerulisemaks väljakutseks kui COVID-19. “Kui patsiente ei ravita õigeaegselt ja korralikult, võib suremus tõusta kuni 94%-ni. Ühtlasi on ravi maksumus kallis ja ravimite tagavara ahtake,” tõdes dr Pandey.

Osariigid on teinud valitsusele ettepaneku kuulutada seentõbi ametlikult epideemiaks.