Vaktsineerimist juhtiv Marek Seer toonitas, et oluline on lasta end vaktsineerida just praegu, mais ja juunis, sest suve jooksul tuleb ära teha ka teine doos ja immuunsus tekib alles paar nädalat pärast teist vaktsiinisüsti.

Kui esimene vaktsiinisüst tehakse ära juunis, jõuab vaktsineerimiskuuri lõpetada kindlasti suve lõpuks, see kehtib kõigi kasutusel olevate vaktsiinide kohta, välja arvatud AstraZeneca, sest selle tootja kahe süsti vaheline aeg on 12 nädalat.

“Tehes mais-juunis esimese vaktsiinisüsti, saab minna sügisesele viirushooajale vastu paremini kaitstuna, seda nii iga inimene ise kui ka kogu ühiskonnana,” ütles Seer. „Ja vaktsiine tuleb Eestisse nii, et juuni lõpuks on kõik soovijad esimese doosi vaktsiini ka kätte saanud.“

Nüüd, kus vaktsineerimine on olnud avatud kõigile pea nädala aega, on olnud rahva huvi kaitsepookimise vastu suur. Seda kinnitavad ka nädala alguses digiregistratuuris tekkinud mitmetunnised ootejärjekorrad. Praeguseks on ajad otsa saanud, uued lisatakse homme kell 9.

Täisealiste 70-protsendilise hõlmatuse saavutamiseks tuleb aga Seeri sõnul suvel tublisti tööd teha. “Hetkel oleme ju defitsiidi olukorras – vaktsiine saabub Eestisse iga nädal, aga tahtjaid on rohkem, kui hetkel pakkuda on. Defitsiit saab aga peagi mööda, sest kindlad soovijad saavad kaitsesüsti kätte, ja vaktsiinitarned suurenevad,” ütles Seer.

Ta nentis aga, et soojad ilmad ja vähenev nakatumine langetab inimeste ohutunnet. “Võrrelda võiks näiteks tervishoiutöötajatega, kelle puhul 50-protsendiline hõlmatus tuli väga kergesti, edasi tuli aga hakata inimesi vaktsineerima kutsuma ja ka personaalsemalt lähenema.”

Homme alates kell 9 avatakse digiregistratuuris üle 25 000 uue vaba aja COVID-19 vaktsineerimiseks. Lisaks digiregistratuurile on neil, kellel interneti teel registreerumine keeruline, laupäeval alates kell 9 võimalik vaktsineerimiseks aega broneerida ka riigi infotelefonil 1247.