"Esmaspäeval diskuteerisime me väga intensiivselt, millal on kõige õigem aeg kohustus ära võtta ja siis ka soovitused ära võtta. Päris kindlaid kriteeriume me kokku leppida ei suutnud, tahtsime natuke seda olukorda ka vaadata, aga diskussioonid eeloleval esmaspäeval kindlasti jätkuvad ja mingid soovitused me koostöös terviseametiga saame anda," lausus Lutsar.

Lutsari sõnul lähtutakse kohustuse kaotamisel nii niinimetatud valgusfoorist ehk ohutaseme mõõdikust, nakatumise tasemest kui ka ühiskonna üldisest epidemioloogilisest olukorrast. "Natuke tuleb veel kannatada," ütles ta.

Millal täpselt siseruumides maskikandmise kohustus lõpetatakse, Lutsar öelda ei osanud, kuid märkis, et pigem on küsimus nädalates kui terves kuus.

Lutsari sõnu oli teadusnõukojas arutluse all ka maskikohustuse lõpetamine koolides ja kõne alla võib tulla koolides kohustuse kaotamine enne kui mujal ühiskonnas.

Samuti arvestatakse üldise maskikohustuse kaotamisel õhutemperatuuri, mis suve lähenedes paratamatult tõuseb.

Kriis.ee lehel seisab, et alates eelmise aasta 24. novembrist kehtib avalikes siseruumides üle Eesti maskikandmise või nina ja suu katmise kohustus.

Avalik siseruum on avalikuks kasutamiseks mõeldud ruum, kuhu on võimalik siseneda igal soovijal, sõltumata näiteks eelregistreerimisnõudest; see on koht, kus liigub palju inimesi, kes üksteisega igapäevaselt kokku ei puutu. Avalik siseruum on muu hulgas ka näiteks kauplus, kaubanduskeskus, ühistransport, meelelahutusasutus, pangakontor, muuseum, näitus, ilu- ja juuksurisalong jne.