Nii Iisrael kui ka Hamas kuulutasid end konfliktis võitjaks, vahendab BBC News.

Veel eile andis Iisrael Hamasi infrastruktuuri pihta Gazas üle saja õhulöögi. Hamas vastas rakettide laskmisega Iisraeli.

Vaenutegevus algas Gazas 10. mail pärast nädalaid kestnud pingete kasvu Iisraeli okupeeritud Ida-Jeruusalemmas, mis kulmineerus kokkupõrgetega nii juutide kui ka araablaste pühapaigas. Hamas nõudis Iisraeli taandumist ja kui viimane seda ei teinud, alustas rakettide Iisraeli laskmist, millele Iisrael vastas õhurünnakutega Gazas.

Gazas on sealse Hamasi kontrollitud tervishoiuministeeriumi andmetel hukkunud vähemalt 232 inimest, sealhulgas üle saja naise ja lapse. Iisraeli väitel on hukkunute hulgas vähemalt 150 võitlejat.

Iisraelis on hukkunud 12 inimest, sealhulgas kaks last. Iisraeli teatel on Gazast välja lastud umbes 4000 raketti.

Iisraeli poliitiline julgeolekukabinet teatas, et kiitis relvarahusoovituse ühehäälselt heaks ja lisas: „Poliitiline ešelon rõhutab, et kampaania jätkumise määrab ära tegelikkus kohapeal.”

Iisraeli kaitseminister Benny Gantz teatas Twitteris, et rünnakud Gazas on andnud enneolematuid sõjalisi tulemusi.

Üks Hamasi esindaja ütles Associated Pressile, et Iisraeli väljakuulutatud relvarahu kujutab endast võitu palestiina rahva jaoks ja kaotust Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule.

Varsti pärast kella 2 öösel kohaliku aja järgi alanud relvarahu tõi suure hulga palestiinlasi Gazas tänavatele tähistama. Mošeede valjuhäälditest kuulutati „okupatsiooni üle saavutatud vastupanuvõitluse võitu „Jeruusalemma mõõga” lahingus”.

Hamasi rahvusvaheliste suhete nõukogu esindaja Basem Naim ütles aga BBC-le, et on relvarahu kestmise suhtes skeptiline.

USA president Joe Biden ütles Valges Majas, et USA toetab täielikult Iisraeli õigust enesekaitsele valimatute raketirünnakute vastu Hamasi ja teiste Gazas asuvate terrorirühmituste poolt.

Bideni sõnul kiitsid tema ja Netanyahu mõlemad telefonivestluses USA toetatud kaitsesüsteemi Raudkuppel, mis päästis lugematute Iisraeli kodanike elu.

Biden kiitis ka Egiptuse presidenti Abdel Fattah al-Sisit relvarahu vahendamise eest.

Seejärel avaldas Biden kaastunnet lähedasi kaotanud Iisraeli ja palestiina perekondadele.