Karilaid rääkis, et Herem saatis ajakirjanikele välja teate oma plaanidega enne, kui ta oli seda arutanud poliitilise tasandiga, vahendab ERR. "Ma arvan, et ta tegi suure vea," ütles Karilaid.

"See on hetk, kus kaitseminister Kalle Laanet peaks tegema talle vähemalt suulise hoiatuse ja kui ta sellest aru ei saa, siis valitsus võiks tegelikult ta ametist vabastada. Sellisel viisil rahu ajal ühiskonda destabiliseerida ja anda sõnumid, mis on veel läbi rääkimata, tekitada selline segadus – ma arvan, et see on suur viga," sõnas Karilaid.

"Neid kärpeid oli võimalik läbi vaielda ja tulla alles avalikkuse ette siis, kui aeg on küps. Millegipärast otsustasid allasutused tegutseda kiiremini kui vaja," lisas ta.

Karilaid märkis, et Keskerakonna soov on, et orkester ja kaplanaat saaksid siiski jätkata.

Herem: kaitseväe võitlusvõime ei tohi langeda

Pühapäeval kaitseväe pressiteenistuse poolt saadetud pressiteates seisis, et Herem esitab kaitseministrile ettepaneku vähendada kaitseväes töötavate ligi 5000 teenistuja arvu 200 võrra. "Ümberkorraldused toimuvad eelkõige referendi-, finants-, personali- ja õigusteenuste tsentraliseerimisel. Osad valdkonnad, näiteks kaplaniteenistus ja kaitseväe orkester lõpetavad praegusel kujul oma tegevuse," seisis teates.

"Kokkuhoiu käigus ei tohi kaitseväe võitlusvõime ja lahinguvalmidus langeda. Ressursi kärped peavad toimuma eelkõige tegevuse veelgi parema korraldamise kaudu, mistõttu keskendub kärbe eelkõige tugi- ja toetavate teenuste ümberkorraldamisele," märkis Herem.