Väljaande The Atlantic ajakirjaniku Edward-Isaac Dovere’i raamatus „Battle for the Soul: Inside the Democrats’ Campaigns to Defeat Donald Trump” („Lahing hinge eest: sissevaade demokraatide kampaaniatesse Donald Trumpi võitmiseks”) öeldakse, et Obama nimetas Trumpi „hulluks”, „rassistlikuks ja seksistlikuks seaks”, „selleks kuradi kuutõbiseks” ning „korrumpeerunud emakeppijaks”, vahendab Guardian.

Trumpi vastumeelsus Obama suhtes on hästi teada ja ta on seda tihti väljendanud alates rassistlikust sünniõiguse vandenõuteooriast, mille järgi ei olnud Obamal õigust presidendiks saada. Trump levitas seda teooriat mõnuga.

Ka Obama tunded Trumpi vastu on hästi teada, aga nende väljendamisest ei ole seni nii detailselt räägitud.

Dovere kirjutab, et Obama eelistas alguses Trumpi presidendina Ted Cruzile, sest pidas Trumpi Cruzist rumalamaks. Cruz jäi 2016. aastal vabariiklaste eelvalimistel Trumpi järel teiseks.

Alates 2017. aastast pidi aga Obama endale karmi tegelikkust tunnistama ja ta reageeris nagu paljud USA-s ja kogu maailmas.

„Ta on hull,” ütles Obama raamatu järgi suurannetajatele, kes püüdsid temalt välja pigistada reaktsiooni vahetuskaubana oma raha vastu.

„Veelgi sagedamini: „Ma ei arvanud, et see nii hull on.” Mõnikord: „Ma ei arvanud, et me saame rassistliku, seksistliku sea.” Sõltuvalt sellest, kui pöörane päev oli olnud, möödaminnes: „See kuradi kuutõbine,” koos pearaputusega,” kirjutab Dovere Obama kommentaaridest Trumpi kohta.

Obama kõige krõbedama kommentaari kutsusid Dovere’i sõnul esile teated, et Trump rääkis välisriikide juhtidega, sealhulgas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, samal ajal, kui uuriti Venemaa USA valimistesse sekkumist ning sidemeid Trumpi ja Moskva vahel, ilma et telefonil oleks olnud ka abisid.

„See korrumpeerunud emakeppija,” ütles Obama Dovere’i andmetel selle peale.

Dovere puudutab raamatus ka Obama ja USA praeguse presidendi Joe Bideni suhteid. Biden oli Obama presidendiks olles asepresident.

Dovere’i andmetel ei olnud suhted sugugi nii päikeselised, nagu pealtnäha võiks arvata.

Dovere teatab, et Obama väljendas häälekalt kahtlust, mida jagas suur osa demokraatidest, et Biden on liiga vana ja tema parim aeg on möödunud.