„Ei ole ka saladus, et meil on oma erimeelsused,” ütles Blinken pärast tervituste vahetamist, vahendab CNN. „Mis puutub nendesse erimeelsustesse, siis nagu president Biden on juba president Putiniga jaganud, kui Venemaa käitub agressiivselt meie, meie partnerite, meie liitlaste vastu, siis me vastame. Ja president Biden on näidanud seda nii sõnades kui ka tegudes, mitte eskalatsioonieesmärkidel, mitte konflikti otsimiseks, vaid meie huvide kaitseks.”

„Olles seda öelnud, on palju valdkondi, kus meie huvid lõikuvad ja kattuvad,” lisas Blinken ning kutsus koostööle seoses mitmete „lõikuvate huvidega”, mille hulgas on koroonapandeemia, kliimamuutus, Iraani ja Põhja-Korea tuumaprogrammid ning Afganistan.

„Me taotleme Venemaaga ettearvatavaid, stabiilseid suhteid,” ütles Blinken. „Me arvame, et see on hea meie rahvale, hea Vene rahvale ja tõepoolest hea kogu maailmale.”

Lavrov vastas, öeldes, et Venemaa seisukoht on selge. „Me oleme valmis arutama kõiki küsimusi, mis laual on, arusaadavalt nii, et meie arutelud on ausad, faktilised ja vastastikku lugupidavad,” ütles Lavrov, lisades, et on suur lahknevus hinnangutes rahvusvahelisele olukorrale ja lähenemistes sellele, kuidas seda lahendada.

Lavrov näis märku andvat, et mis iganes samme Bideni administratsioon Venemaa vastu ka ei astuks, on Moskva valmis vastama. „Diplomaatia seadused nõuavad vastastikkust, eriti, mis puutub vastamisse igasugusele vaenulikule tegevusele,” ütles Lavrov. „Te võite alati kindel olla, et me vastame sellistele kavatsustele samaga.”

Blinkeni ja Lavrovi kohtumine toimus seoses Arktika Nõukogu kohtumisega Reykjavíkis.

Blinken väljendas kohtumisel sügavat muret Venemaa pahatahtliku tegevuse üle, teatas USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price kohtumise kinniste uste taga toimunud osa kohta.

See sisaldas Price’i sõnul Venemaa jätkuvat sõjaväe hoidmist Ukrainas ja selle lähedal, tegevust Ameerika Hääle ja Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabaduse vastu, opositsonäär Aleksei Navalnõi tervist ning opositsiooniorganisatsioonide represseerimist.

Price’i sõnul räägiti ka valdkondadest, kus oleks kasulik koostööd teha, mille hulgas on Afganistan, strateegiline stabiilsus ning Iraani ja Põhja-Korea tuumaprogrammide takistamine.

TASS-i teatel nimetas Lavrov kohtumist konstruktiivseks.

„Vestlus näis mulle konstruktiivne. Mõistetakse vajadust saada üle ebatervest olukorrast, mis on arenenud Moskva ja Washingtoni vahel viimastel aastatel,” vahendas TASS Lavrovi sõnu pärast kohtumist.

„Täna kinnitasime me oma ettepanekut alustada dialoogi, võttes arvesse kõiki aspekte, kõiki faktoreid, mis mõjutavad strateegilist stabiilsust: tuuma, mittetuuma, ründe, kaitse. Ma ei ole näinud sellise põhimõtte tagasilükkamist, aga eksperdid peavad sellega veel tööd tegema,” ütles Lavrov.