„Ma mõistan, kui arvatakse, et see võtab liiga kaua aega,” kommenteeris Rootsi õnnetuste uurimise ametkonna Riigi Avariikomisjoni (SHK) peadirektor Jonas Bäckstrand.

Pärast seda, kui Estoniast tehtud uues dokumentaalfilmis näidati laeva keres seni teadmata auke, otsustati, et vaja on uusi sukeldumisi vraki juurde, et auke lähemalt uurida. Rootsi seadusemuudatus, mis muudab sukeldumise võimalikuks, peaks tänavu suveks õigeks ajaks valmis saama ja täna esitleb SHK rohkem detaile selle kohta, kuidas tööd toimuma hakkavad.

„Ekot” teatas aga täna, et sukeldumised ise, mille käigus laeva, selle keret ja kaht auku uurima hakatakse, toimuvad kõige varem järgmise, 2022. aasta kevadel, mitte sel suvel.

„Seega me arvestame, et see saab toimuma järgmise aasta kevadel. Enne kui see töö tõeliselt läbi viia, on meil vaja head ettekujutust tingimustest kohapeal,” ütles Bäckstrand.

Tänavu juulis peaks vraki juures toimuma teatud eeluurimine. Selle suve sukeldumiste fookus hakkab olema tingimuste uurimine merepõhjas.

„Me peame näiteks kaaluma, kas peame liigutama teatud osa põhjamaterjalist, et korralikult ligi pääseda,” ütles Bäckstrand.